Rusia ar fi preluat controlul total asupra Soledar. Kievul neagă informațiile

Elena Avramescu 13.01.2023, 14:53
Rusia ar fi preluat controlul total asupra Soledar. Kievul neagă informațiile

În cursul zilei de astăzi a fost făcut un anunț important de către Ministerul Apărării rus. Se pare că forţele sale au preluat în urmă cu o zi controlul total asupra Soledar, un orăşel din estul Ucrainei cunoscut pentru minele sale de sare, potrivit media de stat ruse.

Orașul ucrainean Soledar ar fi sub controlul Rusiei

Ministerul a mai precizat că prin capturarea acestei localităţi de către Rusia trupele sale vor putea să taie liniile de aprovizionare ale forţelor ucrainene în oraşul Bahmut, ce este localizat în apropiere şi mult mai mare.

Cu ceva timp înainte, Kievul a notat faptul că forţele sale ţin piept unei ofensive ruse de grele la Soledar, supus unei presiuni crescute din partea trupelor Moscovei, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american care monitorizează evoluţia luptelor în timp real, a declarat că forţele ruse au capturat probabil (de fapt) Soledar la data de 11 ianuarie.

Astăzi, la ora 20:00, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească cu scopul de a discuta despre situaţia în Ucraina, la aproape 11 luni de la declanşarea invaziei ruse în această ţară.

„Inamicul şi-a aruncat aproape toate forţele principale în direcţia (regiunii) Doneţk şi menţine o ofensivă de o puternică intensitate. Noaptea a fost fierbinte, luptele au continuat. Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar noi vom câştiga”, a spus pe Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean, Ganna Maliar.

Rusia ar fi preluat controlul total asupra Soledar
Rusia ar fi preluat controlul total asupra Soledar

Dacă acest lucru va fi confirmat, cucerirea Soledar ar putea să ofere Moscovei ocazia să revendice în sfârşit o victorie militară după o serie de eşecuri umilitoare, la aproape un an de la declanşarea războiului. În Soledar au rămas în jur de 500 de persoane din cei 10.000 de locuitori pe care îi avea înainte de război.

Se pare că luptele din acest oraș au făcut prăpăd vreme de multe luni, dar au crescut puternic în intensitate în ultimele zile, în timp ce armata ucraineană se luptă cu mercenari ai grupului paramilitar rus Wagner.

„Forţele ruse controlează probabil cea mai mare parte dacă nu chiar întreg Soledarul şi probabil au împins forţele ucrainene în afara periferiei de vest a oraşului”, a notat ISW cu privire la fotografiile geoetichetate publicate în 11 şi 12 ianuarie.

ISW mai susține că este puţin probabil să anunţe o încercuire iminentă a Bahmut şi nu va permite forţelor ruse să exercite controlul asupra importantelor linii de comunicaţii terestre ucrainene’ către marele oraş din zonă.

Kievul neagă informațiile Rusiei privind capturarea orașului

Serhii Cherevati, un reprezentant al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei citat de BBC, spune că Forțele Armate ale Ucrainei se află încă în interiorul orașului.

„Luptele se desfășoară chiar în oraș, informația că forțele ucrainene au părăsit Soledar nu este adevărată, există lupte în desfășurare. Nu vorbim despre detalii pentru a nu dezvălui poziția tactică a luptătorilor noștri. Forțele inamice prevalează pentru că au aruncat în această direcție forțe maxime. Dar forțele noastre continuă să lupte în oraș”, a spus acesta.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...