Rusia ar avea informatori în serviciul de contraspionaj al Bulgariei. A fost deschisă o anchetă la Sofia

Iancu Andreea 31.03.2022, 22:44
Rusia ar avea informatori în serviciul de contraspionaj al Bulgariei. A fost deschisă o anchetă la Sofia

Mai mulți agenți care activau în cadrul Agenției de Securitate Națională (DANS), serviciul de contraspionaj al Bulgariei, sunt suspectați pentru că transmite informații importante către Rusia. Ca urmare a acestei descoperiri, procuratura de la Sofia a deschis o anchetă pentru a-i identifica pe informatori.

Serviciul de contraspionaj al Bulgariei, suspectat pentru că ar oferi informații Rusiei

Dincolo de atacurile propriu-zise din cadrul războiului din Ucraina, bătălia dintre armata rusă și cea ucraineană se poartă și prin intermediul serviciilor speciale. Recent, mai mulți agenți cadrul serviciului de contraspionaj al Bulgariei ar fi bănuiți pentru că ar oferi informații Rusiei. Pentru a-i identifica pe aceștia, procuratura de la Sofia a lansat o operațiune specială, susține presa locală.

Agenții fac parte din Agenția de Securitate Națională (DANS). Surse din cadrul acesteia au transmis că o anchetă a fost declanșată în cadrul instituției, fiind suspectați mai mulți angajați care întreprind acțiuni de spionaj pentru Rusia. Valentina Madzarova, șefa procuraturii specializate din Bulgaria, a confirmat faptul că au fost demarate mai multe percheziții în cadrul serviciului vizat, însă nu a oferit alte detalii.

„Investigăm în prezent, împreună cu DANS, o celulă foarte serioasă de spioni ruşi care a fost formată în Bulgaria şi pe care o vedem că acţionează în mai multe medii şi direcţii”, a declarat joi premierul Kiril Petkov.

Rusia ar avea informatori în serviciul de contraspionaj al Bulgariei
Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov

Bulgaria, în dispută cu Macedonia de Nord din cauza unor aspect istorice

Se pare că agenții ruși acționează de mai mult timp în Bulgaria, interesul acestora fiind acela de a rupe relațiile dintre autoritățile de la Sofia și cele din Skopje, capitala Macedoniei de Nord. Există o serie de dispute între Bulgaria și statul vecin în ceea ce privesc anumite chestiuni istorice și de limbă. În urmă cu aproximativ două săptămâni, 10 diplomați ruși care erau acuzați de spionaj, au fost expulzați din Bulgaria.

„Ei acţionează şi pentru a nu exista o perspectivă europeană pentru Balcanii de Vest, o regiune ce riscă să devină al doilea punct de conflict legat de războiul din Ucraina”, a mai spus premierul bulgar.

Pe de altă parte, premierul Kiril Petkov este un personaj politic controversat în Bulgaria. Acesta este la începutul carierei sale de politician și se numără printre cei care au viziuni pro-europene. Oficialul bulgar a studiat în Occident și a reușit să obțină funcția de prim-ministru după ce a avut o campanie electorală bazată pe un mesaj anticorupție.

Bulgaria este cunoscută pentru legăturile strânse cu Rusia, dar și pentru corupția extinsă. Kiril Petkov a încercat să stabilească relații bune cu Macedonia de Nord pentru a putea găsi soluții în privința neînțelegerilor dintre cele două state vecine. Bulgaria a contestat existența limbii macedonene și menționează un dialect bulgar. De asemenea, mai multe personalități istorice care au luptat împotriva otomanilor sunt disputate de cele două țări.

Urmăriți Impact.ro și pe