Israelul nu a vrut să vândă Ucrainei un sistem de spionaj sofisticat. Motivul pentru care a luat această decizie

Beatrice Dumitru 24.03.2022, 11:11
Israelul nu a vrut să vândă Ucrainei un sistem de spionaj sofisticat. Motivul pentru care a luat această decizie

Eforturile Ucrainei de a-și consolida capacitățile de supraveghere, precum eforturile de a-și consolida armata, au beneficiat de sprijinul Statelor Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului. Dar fosta republică sovietică a fost refuzată de autoritățile din Israel atunci când a vrut să cumpere un program de spionaj sofisticat, pe care Ucraina l-a vrut încă din 2019.

Ucraina, refuzată de Israel

Dezvăluirea, în urma unei investigații comune a The Guardian și Washington Post, oferă o nouă perspectivă asupra modului în care relația Israelului cu Rusia a subminat uneori capacitățile ofensive ale Ucrainei și a contrazis prioritățile SUA.

Israelul a blocat Ucraina să cumpere programul de spionaj Pegasus de teamă că oficialii ruși s-ar putea supăra, după ce Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014 și a susținut luptele separatiste în regiunea de est a Ucrainei, potrivit unor persoane familiare cu decizia.

Israelul nu a vrut să vândă Ucrainei un sistem de spionaj sofisticat. Motivul pentru care a luat această decizie
Volodimir Zelenski a încercat să obțină sistemul din 2019.

Președintele Volodimir Zelenski a criticat poziția Israelului de când a început războiul. Acesta a spus într-un discurs adresat membrilor parlamentului israelian că oficialii de la Ierusalim va trebui să ofere un răspuns care să explice decizia de a nu oferi arme Ucrainei și de a nu impune sancțiuni împotriva Rusiei.

Ce face sistemul Pegasus

Persoane ce dețin informații pe această temă au spus că încă din 2019 Ucraina a încercat să convigă autoritățile din Israel să îi ofere licența pentru programul de spionaj Pegasus. Dar aceste eforturi au fost respinse și de NSO, grup reglementat de Ministerul israelian al Apărării, nu a fost autorizat să comercializeze în Ucraina sistemul pe care a dezvoltat-o.

Implemantat așa cum trebuie, Pegasus poate fi folosit pentru a pirata orice telefon mobil și pentru a intercepta conversații telefonice, pentru a citi mesaje text sau pentru a vedea fotografiile unui utilizator. De asemenea, poate fi folosit și ca dispozitiv de ascultare la distanță.

Rapoartele recente dezvăluite de presă, inclusiv o analiză numită Proiectul Pegasus, au arătat modul în care programul de spionaj a fost folosit de clienții guvernamentali ai NSO pentru a asculta jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului din întreaga lume. Raportarea au mai arătat cum, din Ungaria până în Arabia Saudită, vânzările sistemului Pegasus au fost în concordanță cu politica externă a Israelului.

Tehnologia a fost folosită și împotriva unor înalți oficiali guvernamentali și diplomatici, din Spania, Franța și Uganda, în cazuri care au fost văzute ca încercări de către unele țări de a folosi instrumentul pentru a efectua spionaj intern sau internațional.

Reacția Ucrainei

Un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a spus că decizia Israelului de a nu vinde Kievului acest sistem a stârnit „confuzie” în rândul oficialilor ucraineni. Acesta a mai afirmat că nu are o explicație pentru care Ucraina a fost refuzată, dar este de părere că SUA sprijină eforturile țării sale.

Surse apropiate au spus că decizia Israelului reflectă o reticență de a agita apele cu Rusia, serviciile de informații ale celor două țări fiind în relații foarte strânse. Israelul se teme că în cazul în care îi oferă Ucrainei posibilitatea de a monitoriza telefoanele rușilor prin programul Pegasus, această mișcare va fi percepută drept o agresiune la adresa serviciilor secrete din Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...