Kremlinul amenință Polonia după expulzarea diplomaților. „Rusia nu va lăsa fără răspuns acest atac ostil”

Ana Anitoiu 24.03.2022, 19:41
Kremlinul amenință Polonia după expulzarea diplomaților. „Rusia nu va lăsa fără răspuns acest atac ostil”

Kremlinul amenință Polonia după ce conducerea acestei țări a decis să expulzeze 45 de diplomați ruși, în contextul războiului din Ucraina. Rusia a acuzat această țară membră NATO, joi, că încearcă să distrugă relațiile bilaterale prin această hotărâre, și a promis un răspuns dur la „acțiunea ostilă”.

Ministrul rus de Externe, despre decizia Poloniei de a expulza diplomații

După ce Polonia a anunțat, miercuri, că expulzează diplomații ruși pe fondul unei suspiciuni că ar lucra pentru serviciile de informații ale Moscovei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, n-a rămas fără replică.

Mai exact, Serghei Lavrov a declarat că aceste expulzări reprezintă „un pas făcut în mod conștient” către distrugerea finală a relațiilor bilaterale – una la care polonezii au lucrat în mod sistematic pentru o perioadă îndelungată.

„Rusia nu va lăsa fără răspuns acest atac ostil. Provocatorii polonezi vor avea la ce să se gândească. Îi va afecta”, a spus ministrul rus de Externe, conform Reuters.

Kremlinul ameninta Polonia dupa expulzarea diplomatilor
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Ambasadorul Rusiei în Polonia, acuzație

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Warsaw Sergey Andreev, a declarat că au fost blocate conturile bancare ale ambasadei, sub pretextul că acestea ar putea fi folosite pentru spălare de bani sau finanțare a acțiunilor tetoriste. Oficialul a adăugat că nu există temei pentru expulzarea diplomaților, dar că decizia trebuie să fie respectată, pentru că este o hotărâre suverană a acestei țări, care are dreptul să o ia.

„Pot să spun doar în termeni generali că ne-am confruntat cu înghețarea fondurilor Federației Ruse”, a spus prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Noile disensiuni dintre cele două țări vin după ce Rusia a condamnat miercuri „propunerea nesăbuită” pe care a făcut-o Polonia, membră NATO, ca alianța să trimită trupe pentru menținerea păcii în Ucraina aflată în război.

„Cred că este nevoie de o misiune de pace a NATO sau de o misiune mai amplă stabilită printr-un tratat internaţional, care să se poată apăra şi care să opereze în Ucraina. Aş vrea să mă refer la conştiinţa liderilor europeni, la principiile pe care le proclamă, pentru că Ucraina are nevoie de ajutor”, a spus vicepremierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, în urma întâlnirii din 15 martie cu liderii Poloniei, Sloveniei, Cehiei şi Ucrainei la Kiev.

Însă, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles ce a avut loc joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că aliații vor oferi doar sprijin logistic Ucrainei. Concret, îi vor trimite echipamente de apărare și detectare a armelor nucleare și chimice, dar nu și trupe de pace, astfel încât să evite un conflict cu Rusia.

Secretarul general al NATO a spus despre „războiul președintelui Vladimir Putin” împotriva Ucrainei că este „cea mai mare ameninţare asupra securităţii din generaţia noastră”. Jens Stoltenberg a mai anunțat că vor fi înființate patru noi grupuri de luptă pe flancul estic, în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria, iar investițiile în domeniul apărării vor fi accelerate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...