Germania vrea să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei. Angajamentul luat de ministrul de Externe

Iancu Andreea, Ozana Mazilu 17.01.2022, 20:39
Germania vrea să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei. Angajamentul luat de ministrul de Externe

Dorințele ambițioase ale lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, de a reface URSS prin cucerirea Ucrainei au încins spiritele în cadrul Comunității Europene și NATO. Recent, ministrul de Externe din Germania a anunțat că vrea să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei, în încercarea de a domoli avântul liderului rus, care a trimis armata la granița statului ucrainean.

Ministrul de Externe al Germaniei, despre securitatea Ucrainei în conflictul cu Rusia

O criză geopolitică a izbucnit în ultimele luni, atât Europa cât și SUA suspectându-l pe Vladimir Putin de intenția de a lansa un atac militar asupra Ucrainei. Deși mulți istorici contrazic planurile liderului rus de a reface URSS, acesta pare de neclintit și continuă să atragă atenția NATO pentru a garanta că nu se va extinde mai mult spre estul Europei. În contextul în care armata rusă se află la o aruncătură de băț de granița Ucrainei, ministrul de Externe al Germaniei dă asigurări cu privire la securitatea statului în conflictul cu rușii.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a promis luni, într-o conferință de presă comună cu ministrul omolog ucrainean, Dmitro Kuleba, că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei. Vizita șefei diplomației germane nu este întâmplătoare, în contextul accentuării unui dezechilibru la nivelul continentului european, din cauza ofensivei ruse.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia”, a precizat ministrul german de Externe.

Ministrul de Externe din Germania, despre securitatea Ucrainei în fața Rusiei
Annalena Baerbock, ministrul german de Externe

Kievul, nemulțumit de relația cu NATO. „Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine”

Pe de altă parte, Kuleba, ministrul de Externe ucrainean, a menționat și el o chestiune sensibilă cu privire la livrarea de arme către Ucraina. Declarațiile oficialului au survenit ca urmare a acuzațiilor lansate de Kiev în luna decembrie, care precizau că Berlinul împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO. Ministrul ucrainean a subliniat că dialogul cu Germania în această privința va continua.

„Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a mai declarat Kuleba, conform Agerpres.

Moscova neagă invadarea Ucrainei

Tensiunea a crescut la granița Ucrainei, în contextul în care ultimele săptămâni au dezvăluit o adevărată mișcare de forțe, cu schimburi de replici între Rusia și Occident. Cei din urmă acuză Moscova pentru că a flancat frontiera cu zeci de mii de soldați, pregătiți pentru ceea ce pare a fi un posibil atac asupra Ucrainei. Cu toate acestea, Rusia neagă intenția de a invada Ucraina.

Totuși, oficialii ruși consideră consolidarea NATO la frontierele sale drept inoportună, mai cu seamă că țările precum Ucraina și Georgia, pe care Alianța Nord-Atlantică dorește să le integreze, sunt considerate de ruși în sfera lor de influență. În timp ce Rusia solicită garanții pentru securitatea granițelor sale astfel încât să detensioneze situația, lipsa unei extinderi NATO spre est nu este considerată acceptabilă.

Gazoductul Nord Stream 2, subiect de discuții aprinse la nivelul Uniunii Europene și Rusiei

Totodată, Rusia face presiuni cu privire la grăbirea certificării gazoductului Nord Stream 2, o rețea ce ar duce la dublarea capacității de export de gaz rusesc pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina. Luni, rușii au solicitat Germaniei și Uniunii Europene să nu se întârzie certificarea gazoductului, principalul subiect de dispută între Moscova și Occident.

Ministrul de Externe din Germania, despre securitatea Ucrainei în fața Rusiei
Gazoductul Nord Stream 2

Gazoductul Nord Stream 2 are drept destinație Germania și urmează să furnizeze gaz la o capacitate de până la 110 miliarde de metri cubi pe an. Proiectul, care este administrat de Gazprom, a stârnit reacții dure inclusiv din partea SUA și Ucrainei și Poloniei, cele din urmă fiind statele afectate de această mutare.

„Procedura de certificare din partea organismelor de reglementare din Germania şi a Comisiei Europene nu ar trebui amânată artificial şi politizată”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

O întrevedere importantă urmează să aibă loc marți, între ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov și noua şefă a diplomaţiei germane. Cei doi oficiali ar urma să discute despre Nord Stream și trupele rusești de la granița Ucrainei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...