Crește tensiunea în Ucraina. NATO întărește flancul est-european, în timp ce Rusia acuză Occidentul de „isterie”

Beatrice Dumitru 24.01.2022, 18:12
Crește tensiunea în Ucraina. NATO întărește flancul est-european, în timp ce Rusia acuză Occidentul de „isterie”

NATO a declarat că este gata să consolideze apărarea în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă, acține considerată de Rusia ca fiind o escaladare a tensiunilor asupra Ucrainei. Mișcarea a fost un alt semnal că Occidentul se pregătește pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, în timp ce Kremlinul acuză NATO și aliații săi de „isterie”.

NATO întărește apărarea în Europa de Est

În ultimele zile, membrii alianței au anunțat desfășurări în Euroa de Est și vor să trimită nave și avioane de luptă, după ce Moscova a adunat aproximativ 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, deși neagă orice intenție de a ataca această țară.

Spania trimite nave care se vor alătura forțelor navale NATO și ia în considerare desfășurarea de avioane de luptă în Bulgaria, în timp ce Franța este dispusă să trimită trupe în România, iar din aprilie, Țările de Jos vor trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria.

Crește tensiunea în Ucraina. NATO întărește flancul est-european, în timp ce Rusia acuză Occidentul de „isterie”
NATO întărește apărarea în Europa de Est.

NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a alianței”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, notează Reuters.

Rusia acuză Occidentul de „isterie”

După ce a creat criza din Ucraina, Rusia susție că acțiunea NATO reprezint o dovadă incontestabilă că Moscova este ținta și nu este ea cea care instigă la agresiune. De asemenea, Kremlinul a acuzat Occidentul de „isterie” și de faptul că împrăștie informații false.

În ceea ce privește acțiunile specifice, vedem declarații ale Alianței Nord-Atlantice despre întărire, desfășurare de forțe și resurse către flancul estic. Toate acestea arată faptul că tensiunile sunt în creștere. Acest lucru nu se întâmplă din cauza a ceea ce facem noi, Rusia. Toate acestea se întâmplă din cauza a ceea ce fac NATO și SUA și din cauza informațiilor pe care le răspândesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a determinat Occidentul să se așeze la masa trativelor după ce a adunat zeci de mii de trupe la granița cu Ucraina și a cerut garanții de securitate. De asemenea, mai vrea ca NATO să interzică aderararea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, dar și să retragă trupele din fostele țări comuniste din Europa de Est, care i s-au alăturat după Războiul Rece.

Washingtonul a spus despre aceste cereri că sunt inacceptabile, dar este gata să discute despre alte idei privind controlul armelor și desfășurarea de rachete. În schimb, Rusia așteaptă un răspuns scris al SUA săptămâna aceasta, după ce discuțiile de vinerea trecută, a patra rundă din această lună, nu au dus la niciun rezultat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...