Rusia a deportat sute de mii de ucraineni, de la începutul războiului. SUA: „Peste 1.800 de copii au fost transferați”

Andrei Dumitrescu 08.09.2022, 11:07
Rusia a deportat sute de mii de ucraineni, de la începutul războiului. SUA: „Peste 1.800 de copii au fost transferați”

SUA au dovezi că „sute de mii” de cetățeni ucraineni au fost interogați, reținuți și deportați cu forța în Rusia într-o „serie de orori” supravegheate de oficiali ai președinției ruse.

Acuzația a venit în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate convocată de Statele Unite și Albania pentru a discuta despre „operațiunile de filtrare” ale Rusiei.

Rusia a respins imediat acuzația ca fiind „fantezistă”, catalogând-o drept cea mai recentă invenție dintr-o campanie de dezinformare împotriva țării.

Până la 1,6 milioane de ucraineni deportați

Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că estimările provenite din diverse surse, inclusiv din guvernul rus, indică faptul că autoritățile ruse au interogat, reținut și deportat forțat între 900.000 și 1,6 milioane de ucraineni.

Ea a precizat că aceștia sunt trimiși în Rusia, adesea în regiuni izolate din regiunile sale de extremă est.

Această cifră implică ucrainenii care fug voluntar de războiul din țara lor natală, iar cei care sunt mutați cu forța în Rusia trec printr-o serie de „puncte de filtrare”, unde se presupune că sunt tratați de la interogatorii, colectarea de date și percheziții corporale până la a fi luați deoparte, torturați și trimiși într-un centru de detenție din Rusia și nu mai sunt văzuți niciodată.

„Aceste operațiuni au ca scop identificarea persoanelor pe care Rusia le consideră insuficient de conforme sau compatibile cu controlul său”, a declarat Thomas-Greenfield. „Și există dovezi din ce în ce mai multe și mai credibile că cei considerați amenințători pentru controlul rusesc din cauza unor presupuse înclinații pro-ucrainene sunt „dispăruți” sau reținuți în continuare.”

Președinția rusă nu numai că coordonează operațiunile de filtrare, dar furnizează liste de ucraineni care urmează să fie vizați pentru filtrare, a adăugat ea.

Thomas-Greenfield a spus că estimările indică faptul că mii de copii au fost supuși filtrării, „unii fiind separați de familiile lor și luați din orfelinate înainte de a fi dați spre adopție în Rusia”.

Potrivit informațiilor americane, „peste 1.800 de copii au fost transferați din zonele din Ucraina controlate de Rusia, în Rusia” numai în luna iulie, a spus ea, potrivit Euronews.

„Ei trăiesc liber și voluntar în Rusia”

În replică, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a acuzat Occidentul că încearcă să păteze țara sa.

El a declarat că peste 3,7 milioane de ucraineni, inclusiv 600.000 de copii, au plecat în Rusia sau în zonele separatiste controlate de Rusia în estul Ucrainei, dar că aceștia „nu sunt ținuți în închisori”.

„Ei trăiesc liber și voluntar în Rusia și nimeni nu îi împiedică să se deplaseze sau nu îi împiedică să părăsească țara”, a spus el.

Nebenzia a spus că acești ucraineni au trecut printr-o „procedură de înregistrare mai degrabă decât de filtrare”, similară celei pentru refugiații ucraineni din Polonia și alte țări din Uniunea Europeană.

Șefa politică a ONU, Rosemary DiCarlo, a cerut investigarea acuzațiilor „extrem de îngrijorătoare” și persistente „privind strămutarea forțată, deportarea și așa-numitele „tabere de filtrare” conduse de Federația Rusă și forțele locale afiliate”.

Ea a cerut accesul ONU la ucrainenii care trăiesc în zonele controlate de Rusia și a reiterat că Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina „trebuie să aibă acces neîngrădit la toate persoanele reținute în legătură cu războiul în curs de desfășurare”.

„Acest lucru include accesul la locurile de internare a prizonierilor de război ucraineni și a deținuților din Federația Rusă”, a spus ea. „Ambele părți implicate în conflict trebuie să respecte pe deplin obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...