Avertismentul comandantului armatei Ucrainei. „Un război nuclear limitat nu poate fi exclus”

Beatrice Dumitru 07.09.2022, 20:30
Avertismentul comandantului armatei Ucrainei. „Un război nuclear limitat nu poate fi exclus”

Vladimir Putin a spulberat pacea în Europa după ce a lansat invazia din Ucraina, pe 24 februarie. De atunci, acesta a amenințat lumea de mai multe ori cu armele nucleare. Tocmai de aceea, comandantul armatei ucrainene atrage atenția că un război nuclear „limitat” nu poate fi exclus.

„Există o amenințare directă”

La trei zile după declanșarea războiului din Ucraina, Vladimir Putin anunța că a ordonat punerea în alertă maximă a forțelor nucleare ale țării, după ce acuza „declarații agresive din partea țărilor NATO”. Se estimează că Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un număr total de 4.477 de focoase, dintre care 1.912 ar fi arme nucleare tactice.

Acum, Ucraina susține că amenințarea că Rusia poate folosi arme nucleare tactice „nu poate fi ignorată” și o astfel de lovitură ar putea declanșa un război nuclear „limitat”, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Avertismentul comandantului armatei Ucrainei. „Un război nuclear limitat nu poate fi exclus”
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

„Există o amenințare directă cu utilizarea, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele armate ruse. De asemenea, este imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a principalelor țări ale lumii într-un conflict nuclear „limitat”, în care perspectiva unui al treilea război mondial este deja vizibilă. Acțiunile de luptă pe teritoriul Ucrainei au demonstrat deja cât de mult neglijează Federația Rusă problemele securității nucleare globale chiar și într-un război cu utilizarea mijloacelor convenționale”, a declarat Valeri Zalujnîi într-un articol publicat de agenția de știri de stat Ukrinform și preluat de Reuters.

Ucraina a recunoscut atacurile din Crimeea

De asemenea, comandantul armatei ucrainene a revendicat o serie de atacuri asupra bazelor aeriene rusești din Crimeea, inclusiv unul din luna august care a provocat daune semnificative la aerodromul militar din Saki, în vestul peninsulei. Acesta a mai afirmat că atacurile au fost efectuate cu rachete, fără a oferi alte detalii.

În articol, Valeri Zalujnîi a făcut referire și la răspunsul Ucrainei la așa-numita strategie a Moscovei de a „distanța” războiul de cetățenii ruși.

„Vorbim despre o serie de lovituri cu rachete reușite împotriva bazelor aeriene ale inamicului din Crimeea, în primul rând, aerodromul Saky”, scrie în articol.

O notă de subsol clarifică faptul că atacul Saky a fost o „lovitură combinată”, care a avut loc pe 9 august, și care a scos zece avioane de război rusești „din acțiune”. Peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de Rusia în anul 2004.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...