Aceste rulouri pufoase cu umplutură de unt cu scorțișoară, cacao și stafide sunt perfecte pentru perioada de iarnă, mai ales pentru Sărbători. Mirosul îmbietor de scorțișoară parfumează întreaga casă.
Cu ingrediente pe care le ai tot timpul în casă, rulourile cu scorțișoară se prepară rapid, din aluat dospit și umplutură cu unt și scorțișoară. Față de rețeta clasică, pe lângă umplutura de scorțișoară, în această rețetă veți găsi în plus, cacao și stafide.
Desigur, această rețetă se poate adapta pe gustul fiecăruia, umpluturile pot fi diverse cum ar fi: cremă de ciocolată, cremă de brânză, nuci sau mai poți face o glazură de ciocolată topită sau smântână frecată cu zahăr pudră vanilat.
Să trecem la treabă!
Aluat
Umplutură
1. Într-un castron se amestecă drojdia cu zahărul și laptele cald. Se lasă 10 minute până se activează drojdia. Când la suprafața amestecului de lapte cu drojdie
apar bule, atunci drojdia este activată.
2. Într-un bol încăpător, se bat cu telul ouăle cu un praf de sare, apoi se adaugă uleiul și zahărul vanilat.
3. Peste ouă se toarnă amestecul de lapte cu drojdie, apoi se pune jumătate din cantitatea de făină. Cu o spatulă se amestecă bine până se formează un aluat moale, lipicios.
4. Se adaugă și restul de făină și se frământă până se leagă aluatul.
5. Aluatul se lasă la dospit, pentru o oră, în bolul acoperit cu folie alimentară sau un șervet curat.
6. Untul moale se mixează cu zahărul alb sau brun până rezultă o cremă fină.
7. Într-un bol se amestecă scorțișoara cu pudra de cacao
8. Stafidele se lasă la hidratat în apă călduță amestecată cu puțin rom sau coniac.
9. După ce aluatul a dospit și și-a dublat volumul, se întinde pe blatul de lucru presărat cu făină, în foaie de un centimetru grosime.
10.Aluatul se unge cu cremă de unt, se presară amestecul de scorțișoară cu cacao. Stafidele, scurse de apă, se distribuie pe toată suprafața aluatului.
11. Aluatul se rulează strâns apoi, cu un cuțit bine ascuțit, se taie aproximativ, 10 rondele egale.
12. Se încinge cuptorul la 180 de grade
13. Pe o tavă, tapetată cu hârtie de copt, se așază rulourile cu scorțișoară, lăsând spațiu între ele pentru că la coacere mai cresc în volum.
14. Rulourile formate se mai lasă la dospit pentru 30 de minute, acoperite cu folie alimentară.
15. Se dă tava cu rulouri la cuptorul pre încins, pentru aproximativ 30 de minute sau până se rumenesc.
16. După ce s-au copt, rulourile se presară cu zahăr vanilat sau se ung cu glazura preferată.
Rulourile cu stafide și scorțișoară se mai pot servi cu sos din smântână fermentată frecată cu zahăr tos.
Simplu și delicios!