Roșii murate, cea mai bună rețetă. Secretul gospodinelor din Bucovina

Iancu Andreea 04.11.2020, 16:07
Roșii murate, cea mai bună rețetă. Secretul gospodinelor din Bucovina

Înainte de venirea iernii, gospodinele se întrec în rețete de murături, care mai de care mai gustoase. Deși ne-am obișnuit cu borcanele de castraveți, gogonele sau gogoșari murați, în Bucovina se păstrează și roșiile. Unele dintre murăturile speciale, pe care le poți așeza pe masă în timpul sezonului rece, sunt extrem de savuroase și ușor de preparat. Află cum poți prepara o rețetă de roșii murate.

Roșii murate, ca-n Bucovina

Legumele murate ne ajută să trecem peste iarnă, păstrându-ne aportul de substanțe sănătoase și când acestea nu pot fi consumate din fructe și legume proaspete. Ideale alături de o friptură sau o tocăniță de legume, murăturile vor aduce o savoare aparte fiecărei mese în familie.

Deși rețetele de murături se regăsesc în numeroase zone ale lumii, românii se rezumă la legume precum țelina, varza, morcovii, pepenașii, gogonelele, conopida sau castraveții. Totuși, la fermentat se pun și roșiile. Toate aceste delicii culinare au însă nevoie de secrete, cunoscute de gospodine și transmise din generație în generație. Pentru a obține borcane cu murături rezistente peste iarnă, este nevoie să dozezi cu atenție cantitățile și să te asiguri că recipientele sunt bine igienizate.

Rețeta de roșii murate, ca-n Bucovina
Rețeta de roșii murate, ca-n Bucovina

Cum se prepară rețeta de roșii murate

În primul rând, lista de ingrediente pentru rețeta de roșii murate trebuie să conțină cinci kilograme de roșii, o legătură de țelină (frunze), o legătură de mărar uscat, o legătură de cimbru, 5 linguri cu sare mare iodată, o căpățănă de usturoi, o cană de oțet de vin, o rădăcină de hrean sau un ardei iute.

Pentru modul de preparare, este nevoie ca ingredientele să fie spălate și șterse cu grijă. Roșiile se curăță de defecte sau zone moi și se păstrează deoparte. Cele mai indicate roșii pentru a fi puse la murat sunt cele alungite. Cu toate acestea, acelea mari și zemoase, cu pielița subțire sunt mult mai gustoase. Alegerea lor este în funcție de preferințele fiecăruia.

Pentru pasul următor se spală bine borcanele și se pun pentru început țelina, mărarul, cimbrul și câțiva căței de usturoi. De asemenea, pentru varianta picantă, se poate folosi hrean sau ardei iute. Roșiile se așază cu zona codiței în jos, cu grijă să nu le crăpăm. Printre ele vor pune și restul de usturoi, hrean, crenguțele rămase de mărar, ţelină, cimbru. De asemenea, deasupra lăsăm câteva crenguţe. După ce borcanele au fost acoperite, la fiecare 7 zile este nevoie să fie scursă zeama, fără a răsturna totuși roșiile. În circa 2-3 săptămâni, murăturile sunt gata de savurat.

Sursă – monitorulsv.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI