Roşia Montană a intrat în Patrimoniul UNESCO. Ce înseamnă asta pentru sit

Stan Filon, Ana Ionescu 27.07.2021, 14:27
Roşia Montană a intrat în Patrimoniul UNESCO. Ce înseamnă asta pentru sit

Roşia Montană a intrat în Patrimoniul UNESCO! Vestea vine ca o binecuvântare pentru românii care au protestat în stradă împotriva exploatării aurifere de la Roșia Montană. Decizia a fost luată la 65 de ani de când România s-a alăturat UNESCO.

Roşia Montană a intrat în Patrimoniul UNESCO

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis marți că peisajul minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Asta înseamnă că la fața locului nu vor mai fi permise exploatații de niciun fel!

”Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primește o șansă uriașă pentru dezvoltarea și – în același timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității”, au transmis reprezentanții USR PLUS după anunțarea deciziei.

Rosia Montana a intrat in Patrimoniul UNESCO
Rosia Montana a intrat in Patrimoniul UNESCO

”Cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”

Conform experților, peisajul cultural minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

În plus, Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis înscrierea sitului Roșia Montană și în Patrimoniul mondial în pericol. Decizia a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor – care a susținut înscrierea sitului și în Patrimoniul mondial în pericol deoarece în prezent nu există nicio certitudine că nu pot fi reluate activitățile miniere în zonă.

Ce înseamnă că zona este sub protecția UNESCO

De asemenea, ICOMOS a recomandat ca experții să facă o vizită în zonă, să fie făcute recomandări și controale, astfel încât ”să fie întreruptă cât mai rapid autorizația pentru exploatare minieră”. ”Înscrierea în Patrimoniul mondial în pericol reprezintă o oportunitate de a alerta comunitatea internațională în privința siturilor în pericol”, a subliniat raportorul din partea ICOMOS. Accesul Roșiei Montane pe listele UNESCO nu a întâmpinat nicio problemă. Nu au existat amendamente sau comentarii din partea niciunui membru al Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO în legătură cu propunerile făcute de ICOMOS.

”Nu toată localitatea Roșia Montană va intra în UNESCO. Este vorba despre o zonă precis delimitată, ea apare în dosarul pe care România l-a trimis la UNESCO, este vorba despre minele romane, care au fost în exploatare vreme de sute de ani, începute de 2.000 de ani, dar se pare că romanii le-au moștenit de la daci. Din acest punct de vedere, aria protejată UNESCO poate foarte bine coexista cu alte zone de dezvoltare  economică pe care viitorul ni le va decide. Oricum acea exploatare cu cianuri nu mai era posibilă, potrivit normelor europene”, a spus la Antena 3 Adrian Cioroianu, fost abasador UNESCO.

Urmăriți Impact.ro și pe