Dezastru în Roșia Montană. Localnicii, șocați de ce a lăsat în urmă ciclonul: “Versanții se duc la vale”

Andreea Grecu 17.07.2021, 17:00

Este dezastru în Roșia Montană. Localnicii sunt șocați de ce a lăsat în urmă ciclonul care a lovit vestul României.

Un ciclon a lovit violent vestul țării și a lăsat un adevărat dezastru în urmă. Roșia Montană a fost intens afectată, iar localnicii sunt șocați de daunele provocate.

Cărpiniș, cea mai afectată localitate

O viitură puternică a luat pe sus casele oamenilor din Cărpiniș iar altele sunt în pericol de prăbușire. Localnicii abia au reușit să-și salveze din locuințe câteva bunuri care au rămas într-o stare bună după viitură.

„În acest moment încercăm să salvăm ultimele lucruri din casă, să ne retragem, noaptea trecută am terminat la o oră târzie cu deblocatul, am intervenit la deblocarea drumului cu utilajele din dotare. Așteptăm să se tragă apele. (…) După furtună, zona a devenit inundabilă, pământul s-a înmuiat și se duce totul la vale.

Presiunea e mare pe versanți și pleacă la vale. (…) Autoritățile au intervenit foarte prompt azi-noapte de când s-a produs furtuna. Au fost aici până la deblocarea drumului național. Așa ceva nu am mai văzut. Am mai văzut furtuni, ape, dar așa ceva nu. Am salvat o mobilă de bucătărie, o mobilă de dormitor și restul sunt cam toate compromise.”, a declarat un localnic din Cărpiniș pentru antena.ro.

Ciclonul a provocat daune semnificative și în comuna Ocoliș

O altă localitate intens afectată de viitură este comuna Ocoliș din județul Alba. Aici, ciclonul a produs o viitură puternică care măturat mașinile și animalele localnicilor și le-a afectat casele.

Dezastru in Roșia Montană. Comuna Ocoliș, Alba FOTO: Inquam Photos / Raul Ștef

Viitura a distrus nu doar bunurile oamenilor ci și 9 kilometri de drum comunal. Cu toate acestea primarul din Ocoliș declară că veștile sunt destul de bune deoarece nu a mai plouat, deși erau anunțate atenționări de vreme rea.

„Pot să spun că veștile sunt destul de bune acum, nu a mai plouat, cu toate că am avut și ieri atenționări. (…) Evaluăm în continuare pagubele produse în urma recordului istoric, din câte am înțeles, de peste 200 l/mp. Evaluăm împreună cu armata, cu autoritățile. Abia acum ajungem în anumite zone în care nu am avut acces până acum”, a spus Alin Juncan, primarul comunei Ocoliș, pentru Antena 3.

„Pot să spun că aproape toată comuna e izolată. În afară de 50 de persoane. Toate drumurile sunt blocate, acum abia se poate circula cu utilaje mari până la nivelul primăriei”, a mai adăugat primarul.

Ciclonul care a afectat Germania amenință, în continuare, România

Ciclonul care a lovit România în ultimele ore este același care a făcut prăpăd in Germania si Belgia. Acesta a ajuns în vestul țării ieri. Numeroase localități se află sub avertizare de tip cod galben, portocaliu și roșu de ploi semnificative, grindină și vijelii. În unele zone sunt așteptate căderi semnificative de apă de până la 60-80 de litri pe metru pătrat.

“Sâmbătă și duminică instabilitatea atmosferică se mai restrânge, mai putem avea furtuni, dar pe arii mai restrânse în special prin sud-vestul țării poate și prin nord, nord-est în zona de munte, dar deocamdată nu se văd cantități mari de apă.”, declară Mihai Timu, meteorolog de serviciu ANM, pentru Antena 3.

Cu toate acestea, precipitațiile vor continua și la începutul săptămânii viitoare. Luni și marți sunt așteptate ploi și instabilitate atmosferică în sudul și sud-estul țării. Vremea se va răcori și sunt așteptate, în special în zonele montane, căderi semnificative de apa de pana la 50-60 de litri pe metrul pătrat, care pot duce la producerea de inundații și viituri.

Urmăriți Impact.ro și pe