Lucruri incredibile despre „Omul Pasăre”, meșterul popular din Argeș cu lucrări ce valorează 1 milion de dolari. De ce România nu l-a băgat în patrimoniul Unesco

Cristi Ionică 24.05.2021, 16:06

Lucruri incredibile despre „Omul Pasăre”. De multe ori se întâmplă să nu ne apreciem valorile corespunzător, iar străinii să fie aceia care le pun în valoare calitățile. Este și cazul lui Dan Gherasimescu, un meșter popular în vârstă de 73 de ani, din comuna Valea Danului, județul Argeș. Supranumit de americani ”Omul Pasăre”, bărbatul i-a vrăjit pe aceștia cu creațiile din lemn, făurite manual cu unelte vechi de 200 de ani.

Lucruri incredibile despre „Omul Pasăre”

A câștigat zeci de concursuri internaționale, iar Muzeul Smithsonian i-a evaluat lucrările la peste 1 milion de dolari. La noi însă abia a reușit să obțină de la Primăria Valea Danului două camere pentru a-și expune lucrările și a crea un mic atelier. Pe Dan Gherasimescu l-am găsit acasă, la Valea Danului o comună situată la 5 kilometri de Curtea de Argeș. Pandemia i-a adus multă mâhnire, fiind nevoit să întrerupă cursurile de la Școala Populară de Artă unde avea o clasă de cioplitori în lemn, de 10 copii. Este un tip jovial, de altfel, care apreciază tot ce i-a oferit viața și are un respect deosebit pentru natură și darurile ei.

O parte din lucrări sunt expuze chiar în centrul comunei, în ceea ce s-a vrut a fi un muzeu. Zeci de icoane din lemn, linguri, furci de tors, fuse, lăzi de zestre așteaptă turiștii să le descopere. Însă de departe, cea mai importantă piesă este o pasăre creată din lemn de salcie, care seamănă izbitor cu un origami. În 1999, la o expoziție din America, lucrarea i-a și adus renumele de ”Omul Pasăre ”, alături de marele premiu.

”Pasărea Măiastră” este pentru Dan Gherasimescu simbolul libertății totale și a naționalismului pur. Despre lucrarea care este în centrul încăperii vorbește cu emoție. Lucrul la ea a durat 6 luni, fiecare fulg fiind lucrat manual și adus la standardele dorite  Are o greutate de doar 300 de grame.

Asta, pot să zic că e cea mai frumoasă pasăre făcută până acuma. I-am adăugat și creastă, și fulgi, și aripi. E un fel de Pasăre a Sufletului, tronează pe o cruce.

Pasărea Măiastră este protejată prin drepturi de autor, dar la nivel național, niciun meșter popular nu a încercat să facă o replică. În toți acești an meșterul a urmărit un lucru esențial. Să nu piardă contactul cu originile și să promoveze lucruri demult uitate. Este vorba de un linguroi care cântărește 20 de kilograme și care, în trecut, era folosit la împărțirea laptelui.

Lucruri incredibile despre Omul Pasare
Lucruri incredibile despre Omul Pasare

Pe vremuri, pe aici erau mii de oi. Ciobani veniți din Sibiu, bacii manevrau linguroiul, că erau solizi, acum oamenii nu mai știu. Eu am reînviat tradiția și am făcut-o dintr-o singură bucată de lemn de plop, mi-a luat o zi.

De altfel, fiecare lucrare are povestea ei și vine să spună credințele oamenilor din trecut. O icoană din lemn, care simbolizează Victoria Sfîntului Gheorghe în fața balaurului era pusă de oameni la horn: ”Oamenii se fereau în felul acesta de zburător, de diavol, care se spune că putea lua diverse forme și intra pe horn. Aceste icoane protejau casa și familia respective.”

Meșterul Dan Gherasimescu a surprins într-o lucrare și legenda localității Valea Danului: ”Dan a fost cel mai bun prieten al Meșterului Manole, el i-a învățat pe meșteri să lucreze, au ridicat Mănăstirea și tot el le-a făcut aripi. Și el a zburat până aici ,de unde și numele”.

Un alt ansamblu care i-a adus premii internaționale este acela al unor simboluri de Dragobete. În acea zi nu se lucrează și se însoțesc păsările. Conform tradiției, pasărea care nu-și găsește perechea în 24 februarie va fi singură tot anul. Maestrul Gherasimescu își continuă povestea.

Am sculptat cinci linguri de lemn, cu diverse motive: mama, tata și copiii. Menirea părinților e să dea copiilor aripi, tata le aduce o ghindă, semn al puterii , iar mama le aduce apă vie în gheare, câte o potcoavă, pentru noroc și toată viața lor e împletită cu multe flori.

Aceste două lucrări i-au marcat viața meșterului nostru după ce ele au fost expuse în America. Clienții, cei mai mulți din străinătate, comandă cu predilecție ”Pasărea Măiastră” și ”Familia Fericită”.

În cei 73 de ani de viață, meșterul a creat câteva mii de opere, evaluate de americani la peste 1 milion de dolari. Dan Gherasimescu însă vorbește cu decență despre operele sale. Știe că sunt valoroase însă, pentru nimic în lume nu s-ar despărți de ele.

Tata a vrut să facă din mine un meșter popular. Tata lucra, mama lucra la război, iar copiii îmi calcă pe urme. Marea mea mâhnire e că sunt mai cunoscut în America, americanii mi-au apreciat lucrările.

O parte din lucrări, cei drept, puține, au ajuns și la Muzeul Satului, unde pot fi admirate de vizitatori.

Într-o lume globalizată, opera meșterului Gherasimescu este un simbol de identitate românească. Sunt obiecte care spun povestea românilor, un popor poate prea agresat în istorie. Lumea se îndreaptă spre tradiții, spre origini. Asta face meșterul Gherasimescu, ne ghidează către acolo, a spus Mihai Tița, muzeograf.

În timpul liber, odată cu venirea căldurii, Dan Gherasimescu le arată vizitatorilor bancul de lucru din grădină unde se poate vedea cum ia naștere un fus și o furcă de tors lână. Chiar dacă este o legendă vie, statul român nu l-a propus la Unesco pentru acest titlu pe motiv că, în urmă cu mai mulți ani, a absolvit cursurile Școlii Populare de Artă.

Urmăriți Impact.ro și pe