EXCLUSIV

Rona Hartner e împotriva majorării vârstei de pensionare anunțate în Franța: „Mulți nu mai apucă pensia din cauza stresului și bolilor”. Ce investiții va face pentru o bătrânețe lipsită de griji. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 24.01.2023, 22:47

Actrița Rona Hartner, marea învinsă de la ”Te cunosc de undeva” (Antena 1), ne-a vorbit despre uriașele proteste din Franța, țară în care locuiește de 15 ani, față de creșterea, prin eșalonare, a vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani. În interviul exclusiv pentru Impact.ro, Rona condamnă guvernele din Franța și din România, motivând că nimeni nu se gândește și la soarta celor din noua generație: ”Este o criză mondială a locurilor de muncă. Dacă nu eliberezi posturile, tinerii nu-și pot găsi de lucru!”.

Rona Hartner e împotriva majorării vârstei de pensionare anunțate în Franța

Cunoscuta actriță româncă Rona Hartner este de partea protestatarilor din Franța, care se opun vehement creșterii vârstei de pensionare, la 64 de ani.

„Este revoltător ce se întâmplă cu această exploatare a omului, se crește de la o zi la alta data pensionării și nu știu de ce nu se pot odihni oamenii, de la vârsta 60 de ani? Se știe că, după 60 de ani, și capacitățile scad, iar ce e mai grav e că nici tinerii nu-și pot găsi loc de muncă, dacă oamenii nu ies la pensie. Este o criză mondială a locurilor de muncă. Este un cerc vicios, să ții oamenii în posturi, atât de mult timp, să nu eliberezi posturile, iar tinerii să nu-și poată găsi de lucru”.

Rona Hartner e impotriva majorarii varstei de pensionare anuntate in Franta
Rona Hartner e impotriva majorarii varstei de pensionare anuntate in Franta

”Majoritatea oamenilor nu mai apucă pensia, din cauza faptului că este o invazie mondială de cancer”

Rona Hartner condamnă și faptul că femeile nu beneficiază de un stat special, de o reducere a vârstei de pensionare: „Să exploatezi o femeie, care, se știe, muncește toată viața, și acasă, și la serviciu? Faza cu feminismul este de fapt o păcăleală pe față, în sensul că nu mai vor să dea niciun avantaj.

Într-adevăr, vârsta la care lumea moare este mai târzie, dar câte boli există din cauza stresului? Majoritatea oamenilor nu mai apucă pensia din cauza stresului, a bolilor, a faptului că este o invazie mondială de cancer, este foarte grav ce se întâmplă”, ne-a mai declarat actrița, exclusiv pentru Impact.ro.

”Statul care și așa stă are nevoie de oameni care să muncească”

Rona arată cu degetul spre guvernanții din ambele țări: ”Statul, așa cum este reprezentat de cuvântul statul, adică statul care stă, are nevoie de oameni care să muncească, nu să iasă pe străzi, să protesteze. Dacă stai toată ziua la serviciu, cum să te cerți cu statul care și așa stă?

Cred că este o exploatare permanentă, majoritatea oamenilor suportă toată viața o meserie pe care poate că nu și-au dorit-o. Pentru mine, muzica e o pasiune, eu nu vreau să ies la pensie, asta să fie foarte clar, chiar dacă voi avea o pensie în Franța”, ne-a mai spus Rona, exclusiv pentru Impact.ro.

”Nu vreau să mă duc la casa de pensii din România, pentru că nu vreau să mă demoralizez”

Stabilită de 15 ani în Franța, Rona nu va beneficia de o pensie și în România, deși susține că și-a plătit toate taxele și impozitele. Iată cum dorește să îi ajute pe artiștii români, care, în pandemie, când spectacolele au fost anulate, s-au aflat pe marginea prăpastiei, fără susținere financiară.

În România, eu n-am pensie, niciodată n-am avut calitate de salariat, am fost mereu pe drepturi de autor, este foarte prost făcut sistemul pentru artiști, în România. Acum suntem într-o asociație care încearcă să facă un statut al artistului român, după un model care există în întreaga lume. Ați văzut ce s-a întâmplat, în timpul pandemiei, neexistând niciun statut foarte mulți artiști români au fost într-o situație jalnică. Noi, în Franța, am fost susținuți, pentru că suntem artiști recunoscuți. În România, nu voi avea nicio formă de pensie, ceea ce este un pic aberant, pentru că chiar am muncit și am plătit impozite. Eu am plătit impozite și în Franța și în România. Nu vreau să mă duc la casa de pensii din România, pentru că nu vreau să mă demoralizez”.

În ce își va investi banii, pentru a scăpa de grija pensiei

Artista Rona Hartner a preluat modelul francezilor, după 15 ani de locuit în țara de adopție. Ea nu va cotiza la un fond privat de pensii, ci va face investiții serioase în imobiliare.

„În Franța, da, o să am o pensie, dar n-am cotizat și la un fond de pensie privată. Cea mai bună investiție în viață e în imobiliare. Dacă vrei, în Franța, să ai o pensie mișto, trebuie să ai câteva case pe care le pui în chirie. Eu nu sunt într-o idee de a ieși la pensie și a mă baza pe pensie, ci de a face investiții. Fondul de pensie este foarte incorect făcut. Ați văzut că oamenii din România muncesc și câte 40 de ani și au o pensie de 300 de euro, în timp ce parlamentarii care stau au pensii exagerate, după o vechime de 35 de ani. Toată lumea își face legi pentru sine și pentru propriul interes. Ar trebui lăsați oamenii să iasă la pensie, când nu mai pot, pentru ca tinerii să-și găsească locuri de muncă. La noi, în artă, trebuie să știm să ne adaptăm, mereu. Dacă nu, să lași locul altuia, mai tânăr, ca să-și facă o carieră”, ne-a mai declarat Rona Hartner, pentru Impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...