Cum ajungi să primești pensie din străinătate în România: cât trebuie să fi lucrat în Italia, ce meserii sunt mai avantajoase

Gabriel Peneș 10.01.2023, 11:30
Cum ajungi să primești pensie din străinătate în România: cât trebuie să fi lucrat în Italia, ce meserii sunt mai avantajoase

Cum ajungi să primești pensie din străinătate în România. Foarte mulți români au ales să muncească în alte țări mai dezvoltate în speranța unui salariu mai bun. Asta le asigură și o pensie din partea statului în care au muncit, dacă îndeplinesc anumite condiții, specifice legislației europene și țării respective, așa cum este și cazul Italiei, „refugiul” multor români în ultimele decenii.

Cum ajungi să primești pensie din străinătate în România

Foarte mulți români au lut calea străinătății în speranța găsirii unui loc de muncă mai bine plătit. Unii sunt deja aproape de vârsta de pensionare și pot beneficia de pensie din partea statului unde au muncit, cu condiția să îndeplinească anumite cerințe.

Românii care se află în această situație trebuie să știe că pot încasa pensie comunitară, dacă au cel puțin o perioadă de un an de zile lucrată peste hotare, iar pensia va veni din statul unde a plătit contribuții sociale. Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitare vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European.

De exemplu, românii care au lucrat în Italia și au plătit regulat contribuții la I.N.P.S., au dreptul la pensie în aceleași condiții de vârstă și de contribuții prevăzute pentru cetățenii italieni. Cetățenii români pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensia de urmaș, cât și pensia anticipată sau pe caz de boală.

Anumite categorii de lucrători din Italia, în care activează foarte mulți români și românce, precum menajere, bone, asistente familiale, pot obține pensie pentru limită de vârstă cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Asta în condițiile în care în România stagiul minim normal este de 15 ani.

Cum ajungi să primești pensie din străinătate în România cât trebuie să fi lucrat în Italia, ce meserii sunt mai avantajoase
Orice român care a lucrat în Italia poate obține pensie pentru limită de vârstă dacă a plătit măcar 5 ani contribuția la sistemul de asigurări sociale, dar nu va beneficia de respectiva pensie decât după ce va împlini 71 de ani

Cât trebuie să fi lucrat în Italia, ce meserii sunt mai avantajoase

Este însă important de reținut că pensia comunitară pentru limită de vârstă bazată pe cei 5 ani de contribuție în Italia nu poate fi obținută oricând, la orice vârstă și nici măcar când s-a atins vârsta normală de pensionare în țara respectivă, care, în Italia, este de 67 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, conform Adevărul. Această pensie poate fi primită începând doar cu vârsta de 71 de ani.

Pensia pentru limită de vârstă cu contribuții de 5 ani poate fi solicitată numai de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.

În termeni simpli, ca să se pensioneze cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Cetățenii români care au lucrat sau lucrează în străinătate vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

În cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat 5, 10 ani sau orice altă perioadă, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca vechime și anii munciți peste graniță.

Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea să fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu contract de muncă.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....