Românul care și-a propus să cucerească al doilea cel mai înalt munte din lume. De ce a primit denumirea de „Muntele Sălbatic”, este mai dificil de parcurs și decât Everest

Badea Violeta 16.03.2023, 17:53

Are 38 de ani și este unul dintre cei mai buni alpiniști ai țării noastre. Anul trecut, a atins vârfurile Everest și Lhotse în doar 24 de ore, fiind primul român care a reușit această performanță. Însă nu dorește să se oprească aici. Acum are o nouă țintă. Vrea să cucerească al doilea cel mai înalt munte din lume. Iată cine este românul care și-a propus acest nou record!

Românul care va escalada vârful himalayan K2

Primul alpinist român care a escaladat două dintre cele mai înalte vârfuri din lume, Everest și Lhotse, se numește Gabriel Băicuș, are 38 de ani și este originar din județul Buzău. Acesta a copilărit în zona Nehoiu, iar acolo a dezvoltat o pasiune pentru peisajele montane.

Mai târziu, Gabriel Băicuș a ajuns să practice alpinismul, unde doboarcă record după record. După performanțele reușite în anul 2022, acesta se pregătește intens pentru o nouă provocare.

În curând, alpinistul român va merge într-o nouă expediție în Asia Centrală, pentru a escalada vârful K2, al doilea cel mai înalt munte din lume și unul dintre cei mai greu de urcat.

Gabriel Baicus
Gabriel Baicus

Ce altitudine are vârful K2?

Vârful himalayan K2 sau „Muntele Sălbatic”, așa cum mai este cunoscut, are o altitudine de 8.611 de metri. Gigantul este considerat de mulți alpiniști ca fiind mai dificil de escaladat decât Everest.

Asta pentru că, din punct de vedere tehnic, terenul este mai accidentat, cu risc crescut de avalanșă și vreme imprevizibilă. Sunt condiții care au făcut ca pe acest vârf să ajungă de 10 ori mai puțini alpiniști decât pe Everest.

Expediția va debuta în luna iunie a acestui an și va dura circa 50 de zile. Ascensiunea se preconizează a fi una extrem de dificilă, mai ales că alpinistul român își propune să urce fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Citește și Crezi că știi care este cel mai înalt munte din lume: de ce nu este Everest!

Cucerirea vârfului K2 face parte din proiectul „Himalaya 148”, prin care Gabriel Băicuș și-a propus să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lanțul muntos Himalaya – Karakorum.

„K2 este cel de-al patrulea vârf de peste 8.000 de metri pe care îl voi escalada în cadrul proiectului Himalaya 148. Ascensiunea va fi cu siguranță cea mai mare provocare de până acum, nu doar din prisma faptului că vremea este imprevizibilă, iar traseul are numeroase secțiuni expuse, așa cum este zona Bottleneck de la 8.200 de metri altitudine – un culoar îngust cu pereți de gheață care stau să se desprindă, ci și pentru că îmi doresc să ajung în vârf fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor”, a precizat Gabriel Băicuș.

Alpinistul român este susținut pentru această expediție de Primăria Nehoiu, Clubul Alpin Român, Alpin Film Festival, Galeria Turismului Montan, revista de profil Ski&Outdoor Magazine, revista România Pitorească, NorthFinder și My Kinetic, agenția de comunicare integrată OXYGEN fiind partener de comunicare.

Citește și Ce mănâncă zilnic călugării de pe muntele Athos. De ce sunt considerați cei mai sănătoși oameni din lume!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...