Crezi că știi care este cel mai înalt munte din lume: de ce nu este Everest

Gabriel Peneș 21.12.2022, 13:43
Crezi că știi care este cel mai înalt munte din lume: de ce nu este Everest

Cu toții am învățat că cel mai înalt munte din lume este Everest, situat la granița dintre Nepal și Tibetul chinezesc. Vârful acestuia se află la 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Cu toate acestea, poate vei fi surprins că afli că, în cifre absolute, nu Everestul este cel mai înalt munte de pe Terra.

Crezi că știi care este cel mai înalt munte din lume

Cel mai înalt munte din lume este Everest – sau Chomolungma, așa cum îi spun tibetanii – al cărui vârf este situat la 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Situat la granița dintre Nepal și Tibetul chinezesc, „sălașul zeilor” a fost cucerit pentru prima oară la 29 mai 1953 de către neozeelandezul Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay.

E greu să ne imaginăm, doar din filme și fotografii, grandoarea Everestului, câtă vreme cel mai înalt munte din România, Moldoveanu, din Făgăraș, atinge doar 2.544 de metri și tot pare impunător. Dar, surprinzător, Everest nu este, de fapt, în cifre absolute, liderul munților de pe Terra. El este depășit, în primul rând, de Mauna Kea (Muntele Alb), un vulcan adormit de pe insula Hawaii, scrie iflscience.com.

Acesta are „doar” 4.207 metri deasupra nivelului mării, însă mai posedă încă 6.000 de metri scufundați în apele Oceanului Pacific. Astfel, înălțimea lui totală, dacă o calculăm de la bază, atinge aproximativ 10.200 de metri, ceea ce îl face un uriaș, chiar și în comparație cu Everestul.

Crezi că știi care este cel mai înalt munte din lume: de ce nu este Everest
Vulcanul Mauna Kea din Hawaii are doar 4.200 de metri deasupra nivelului mării, însă alți 6.000 de metri din înălțimea sa sunt scufundați în apele Oceanului Pacific

De ce nu este Everest

Motivul pentru care acest vechi vulcan este atât de înalt se explică prin faptul că se află pe crusta oceanică, care este mai densă decât cea continentală din care a ieșit Everestul. Aceasta înseamnă că, chiar și cu o bucată masivă de rocă așezată deasupra ei, prima nu poate fi compactată la fel de mult ca cea din urmă. În cele din urmă, scoarța oceanică poate suporta greutatea munților mai înalți decât ar putea s-o facă cea continentală.

Și ar mai un competitor la supremația Everestului. Este vorba de Chimborazo din Ecuador. Dar asta doar dacă măsurăm într-un anumit fel. Măsurat deasupra nivelului mării, are „doar” 6.268 de metri înălțime. Dar atunci când este măsurat începând din nucleul Pământului, este de fapt cu 2.168 de metri mai mare decât ar fi Everestul după același sistem de măsurare. Asta înseamnă că, deși Everestul poate fi cel mai înalt vârf de pe Pământ, dar Chimborazo, poate fi, de fapt, cel mai proeminent.

În orice caz, toate acestea nu sunt nimic, în comparație cu adâncimile celui mai adânc punct din ocean. Challenger Deep, locul din Groapa Marianelor aflat la sud de arhipelagul japonez, se află la 10.984 de metri sub suprafața oceanului. La această adâncime, este cu 2.136 de metri mai adânc decât este înălțimea muntelui Everest.

Dacă ar fi să părăsim Terra și să comparăm Everestul cu masive muntoase din alte lumi, atunci situația ar fi și mai rea. De exemplu, vulcanul Olympus Mons de pe planeta Marte a petrecut milenii îngrămădind flux de lavă după flux de lavă deasupra lui. În zilele noastre, el are o înălțime de 21.229 de metri, ceea ce înseamnă de aproximativ 2,4 ori înălțimea Everestului. Iar exemplele ar putea continua. Pentru sistemul nostru solar, Everestul nu este decât un „mușuroi”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....