Românii vor fi revoltați! Cine sunt persoanele care riscă să rămână fără dreptul la pensie

Stefan Daniel 06.09.2019, 14:19
Românii vor fi revoltați! Cine sunt persoanele care riscă să rămână fără dreptul la pensie

Tocmai când s-au mărit pensiile, doi deputați PNL au pus ochii pe o categorie de viitori pensionari care ar putea să piardă dreptul la pensie de la stat. Stai liniștit, nu e chiar așa cum pare. Ba chiar s-ar putea să-ți convină, deoarece categoria vizată este compusă din oameni cărora nu prea le-a plăcut să respecte legea, ci dimpotrivă, au fentat-o și chiar dacă au fost pedepsiți, după legea actuală, vor putea beneficia la bătrânețe de pensii speciale.

Ce români și-ar putea pierde dreptul la pensie

Românii vor fi revoltați! Cine sunt persoanele care riscă să rămână fără dreptul la pensie
Inițiativa care dă peste cap calculele multora

Deputații PNL Florin Roman și Romeo Nicoară au venit cu o propunere legislativă de modificare a Codului penal, prin care să li se interzică persoanelor plătite din bani publici, dar condamnate pentru fapte de corupție, luare și/sau dare de mită și trafic de influență, să piardă dreptul la pensie de serviciu. Atenție la acești termni: este vorba despre pensia de serviciu.

„Societatea românească, atât prin reprezentanţii săi în Parlament, dar şi prin intermediul formatorilor de opinie mass-media şi din societatea civilă, în ultima vreme a tras mai multe semnale de alarmă cu privire la faptul că. în materia pensiilor de serviciu acordate persoanelor care sunt remunerate din fonduri publice, este nevoie de existenţa unei interdicţii, astfel încât să nu poată beneficia de acest tip de pensie cei care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie, precum luarea şi darea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă. Prin această măsură s-ar descuraja comiterea unor astfel de fapte de către anumite categorii profesionale, precum personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cei ai Curţii Constituţionale sau ai Curţii de Conturi, etc”, au argumentat deputații.

Cine sunt persoanele vizate care ar ar putea pierde dreptul la pensie

Așa cum s-a menționat și mai sus, în argumentația celor din PNL, este vorba de o categorie largă de funcționari publici sau oameni angajați la stat, deci care sunt plătiți din bugetul de stat.

Și se încadrează aici judecătorii, poliţiştii, militarii, funcţionarii publici parlamentari, dar şi membrii Curţii de Conturi, membrii CCR sau din Corpul diplomatic care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie nu vor mai avea dreptul la pensie de serviciu.

„Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea prevăzut la art 3 alin (2), pesonalul de specialitate criminalistică prevăzut la art 3.1, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor care au fost condamnaţi definitic pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările ulterioare”, prevede proiectul legislativ.

Și, desigur, ar putea intra aici și militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic şi consular al României sau personalul aeronautic civil navigant profesionist care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie.

Deocamdată, propunerea legislativă a fost înregistrată în procedură de urgenţă la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Urmăriți Impact.ro și pe