Românii trebuie să se pregătească pentru o iarnă grea. Cât va ajunge să coste întreținerea unui apartament în București după majorarea gigacaloriei

Stan Filon 16.09.2022, 10:39
Românii trebuie să se pregătească pentru o iarnă grea. Cât va ajunge să coste întreținerea unui apartament în București după majorarea gigacaloriei

Românii trebuie să se pregătească sufletește, dar mai ales material, pentru o iarnă grea, după ce prețul la gaz a explodat, iar facturile la energia electrică ne vor întrista pe toți. Va fi pentru prima dată, în ultimii 11 ani, când bucureștenii racordați la sistemul centralizat vor plăti un preț mai mare pentru gigacalorie. La ce valoare va ajunge întreținerea pentru un apartament în Capitală, vedeți în rândurile de mai jos.

Românii trebuie să se pregătească pentru o iarnă grea

Așadar, bucureștenii racordați la sistemul centralizat vor plăti în anotimpul rece un preț mai mare pentru gigacalorie, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Decizia a fost luată la finalul iernii trecute, când Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare. Astfel, după 11 ani în care a fost menținută la același nivel, 137 de lei fără TVA, gigacaloria va costa iarna care vine nu mai puțin de 330 de lei, fără TVA. Dar cât va costa întreținerea unui apartament în București?

Economica.net a calculat câteva valori aproximative ale întreținerii, bazându-se pe datele și informațiile transmise de bucureșteni în anii anteriori, iar concluzia este una tristă: vor fi avantajați cei care au renunțat la sistemul de termoficare și au trecut la încălzirea cu centrale termice, mai ales dacă ținem cont de faptul că sistemul de termoficare din București suferă mereu avarii, iar bucureștenii rămân foarte des fără apă caldă și încălzire.

Romanii trebuie sa se pregateasca pentru o iarna grea
Romanii trebuie sa se pregateasca pentru o iarna grea

Cât va costa întreținerea la bloc, la iarnă

„Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.

Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.

Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.

O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei”, scrie sursa citată.

Trebuie menționat faptul că facturile ar fi fost unele mult mai mari, dacă CET-urile Elcen din București care produc energia termică pe care Termoenergetica o distribuie în București ar fi plătit prețurile întregi pentru gazul folosit. Acestea plătesc însă gazele la un preț plafonat, iar gazul ar urma să fie exclusiv cel din producția internă (extras preponderent de Romgaz) și este cumpărat de Elcen la un preț de 150 de lei/MWh, mult sub prețul de piață. Restul populației plătește un preț mai mare, chiar și plafonat, până la 310 lei/MWh, preț final cu tarife de rețea și taxe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...