Românii și pretențiile de la locul de muncă: ce își doresc de la patron, pe lângă bani

Gabriel Peneș 14.12.2022, 15:41
Românii și pretențiile de la locul de muncă: ce își doresc de la patron, pe lângă bani

Românii și pretențiile de la locul de muncă. În ultimii ani, standardele birourilor unde angajații firmelor private își desfășoară activitatea au început să se apropie de cele din țările mult mai dezvoltate. E drept, în funcție de domeniu, ei primesc salarii absolut onorabile – fie și dacă ne gândim doar la cei din IT – dar au parte și de alte beneficii din partea angajatorilor. Un studiu recent arată care ar fi cea mai mare dorință a românilor de la locul de muncă, în afară, firește, de bani.

Românii și pretențiile de la locul de muncă

Românii caută, desigur, să aibă un loc de muncă bine plătit. Dar pretențiile lor de la firma la care lucrează s-au diversificat, dincolo de banii câștigați din salariu, după cum arată un studiu recent.

Conform datelor centralizate de Mindspace, operator global de spații de lucru flexibile, majoritatea angajatorilor din România, adică 97%, afirmă că programul de lucru flexibil este unul dintre cele mai dorite beneficii de către salariaţi, scrie wall-street.ro.

În același timp, doi din trei angajatori de top oferă deja flexibilitate fie în relație cu locația, cum ar fi lucrul de acasă sau de la distanță, fie în relație cu programul de muncă. La nivel global, ponderea companiilor care susţin că angajaţii mizează pe un program de lucru flexibil este de 98%.

Datele centralizate de Mindspace arată că aproape trei sferturi (72%) dintre angajaţii români intervievaţi declară că au deja un loc de muncă flexibil, în timp ce 97% consideră că flexibilitatea este unul dintre cele mai importante aspecte.

Românii și pretențiile de la locul de muncă: ce își doresc de la patron, pe lângă bani
Românii apreciază nu doar flexibilitatea programului de muncă, ci și un lumina naturală, aerul curat și mobila ergonomică acolo unde lucrează

Ce își doresc de la patron, pe lângă bani

În ceea ce priveşte angajatorii, aproape toţi (98%) sunt de părere că flexibilitatea orelor de lucru se află printre cele mai apreciate beneficii, iar doi din trei angajatori de top oferă flexibilitate fie în relaţie cu locaţia, cum ar fi lucrul de acasă sau de la distanţă, fie în relaţie cu programul de muncă.

Potrivit sursei citate, în medie, respondenţii români ai studiului lucrează 3,9 zile de la birou, iar 66% dintre aceştia se bucură de socializarea care vine odată cu mediul. Alte elemente importante pentru angajaţii români, referitor la spaţiul de lucru sunt: lumina naturală (61%), aerul curat, fără fum (51%), zonele de linişte (46%) şi mobila ergonomică sau ajustabilă (40%).

De asemenea, 95% dintre managerii de Resurse Umane implicaţi în studiu au declarat că angajaţii sunt implicaţi în activităţile pe care le fac, iar 94% dintre aceştia cred că angajaţii sunt fericiţi la locul de muncă actual. Pe de altă parte, numai 49% dintre angajaţi susţin că sunt mulţumiţi de locul lor de muncă şi nu se gândesc să facă schimbări, în timp ce 87% se simt implicaţi în activităţile de zi cu zi.

„Sperăm că rezultatele acestui studiu vor încuraja companiile să regândească experiența de muncă a angajaților, pentru a atrage și păstra talentele de care au nevoie. Aceste informații indică, în mod clar, schimbarea uriașă a modului în care angajații apreciază flexibilitatea la locul de muncă, precum și rolul important pe care spațiile flexibile îl au asupra productivității, bunăstării și implicării angajaților”, a declarat Dan Zakai, CEO și co-fondator Mindspace, potrivit aceleiași surse.

Studiul a fost realizat pe 1.470 de angajaţi din România, Polonia, Ţările de Jos, Germania, Israel, Marea Britanie şi SUA. Sondajul şi rezultatele sale au fost gestionate de OnePoll, la cererea Mindspace.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....