Numărul refugiaților ucraineni crește de la o zi la alta. Unde se află acum și câți au trecut granița României

Cătălina Burghelea 14.03.2022, 12:05
Numărul refugiaților ucraineni crește de la o zi la alta. Unde se află acum și câți au trecut granița României

În a 19-a zi de conflict Rusia-Ucraina, se pare că cele mai grele lupte se dau în capitala Kiev. Mai multe explozii puternice au fost auzite în oraș, luni dimineață, la ora locală 11:00. Nu este destul de clar cu ce s-a tras, însă autoritățile locale cred că au fost rachete de croazieră ori avioane rusești. Mai multe dâre de fum care se îndreptau spre cer puteau fi văzute din centrul metropolei ucrainene.

Peste 2,5 milioane de ucraineni au fugit din țara lor. Iată unde sunt ei acum

Din calea războiului din Ucraina au fugit milioane de oameni. Unii au apucat să ia lucruri esențiale din casele lor, în timp ce alții au plecat doar cu hainele de pe ei. În orice caz, sunt cumplite momentele prin care trec cetățenii ucraineni. În timp ce femeile și copiii au putut pleca în țări vecine, bărbații au rămas să lupte împotriva soldaților lui Vladimir Putin.

În a treia săptămână de teroare, milioane de refugiați ucraineni și-au părăsit locurile natale, în timp ce brutala invazie rusă a patriei lor continuă. Numărul lor constituie „criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa, de la Al Doilea Război Mondial”, a declarat, duminică, 13 martie, comisarul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi.

Statele în care s-au adăpostit de furia lui Putin

Mulți rezidenți din părțile centrale și de est ale țării s-au mutat în vestul Ucrainei, departe de linia frontului, iar peste 2,5 milioane de ucraineni au plecat complet în urma invaziei Rusiei din 24 februarie, potrivit ultimelor estimări ale Națiunilor Unite.

Majoritatea celor care fug din Ucraina sunt femei și copii. Soții, tații, frații, bunicii, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu-și pot abandona țara, după ce guvernul de la Kiev a aplicat legea marțială.

Surpriza neasteptata pentru un roman care a luat in casa 11 refugiati din Ucraina

Câți refugiați au trecut granița României

Cu peste 1,6 milioane de ucraineni trecând pe teritoriul său până vineri, potrivit datelor UNHCR, Polonia a primit, de departe, cei mai mulți refugiați. Statele aflate direct în vestul și sudul Ucrainei au acceptat, de asemenea, un număr mare de refugiați. De la invazie, peste 245.000 de ucraineni au intrat în Ungaria, în timp ce peste 195.000 au fugit în Slovacia, a anunțat UNHCR.

Peste 328.000 de refugiaţi au sosit în Republica Moldova, a dezvăluit ministrul de Externe al ţării, Nicu Popescu. Iar peste 173.000 de persoane au fugit în România vecină, notează CNN.

Solidaritate impresionantă a Europei

În toată Europa, țări precum Germania, Austria, Croația, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia și Suedia au raportat fiecare sosire a miilor de ucraineni.

În tot acest timp, armata ucraineană încearcă să țină piept soldaților ruși. Pierderile inamicului (din 24 februarie până pe 14 martie) sunt estimate la peste 12.000 de oameni. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat acest lucru pe Facebook. Moscova nu mai are 389 de tancuri, 1.249 de vehicule blindate de luptă, 150 de sisteme de artilerie, 64 de MLRS, 34 de sisteme de apărare aeriană, 90 de elicoptere, 617 de vehicule, 617 de nave/ambarcațiuni etc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...