Românii rămân fără bani pe card chiar de Sărbători. BNR a emis avertisment! La ce trebuie sa fii atent

Badea Violeta, Camelia Moldoveanu 23.12.2021, 12:35
Românii rămân fără bani pe card chiar de Sărbători. BNR a emis avertisment! La ce trebuie sa fii atent

În perioada sărbătorilor, fraudele se înmulțesc din cauza faptului că oamenii nu acordă importanță anumitor detalii în momentul în care efectuează plăți online. În acest sens, Banca Naţională a României (BNR) le atrage atenția clienților asupra câtorva posibile soluții sau sfaturi pentru a evita pierderea banilor din cont. Iată la ce trebuie să fii atent!

Avertisment transmis de BNR

În pragul sărbătorilor de iarnă, oficialii BNR trag un semnal de alarmă cu privire la tentativele de phishing. Astfel, aceștia îi sfătuiesc pe clienți să fie foarte atenți în momentul în care efectuează plăți online. În ultimii ani, infracțiunile cibernetice s-au înmulțit foarte mult, mai ales în perioada sărbătorilor.

BNR le recomandă tuturor utilizatorii serviciilor de plată să nu ofere date personale nimănui, să nu răspundă la e-mail-uri sau SMS-uri anonime și să nu acceseze link-urile necunoscute.

„BNR este autoritatea naţională competentă, responsabilă cu urmărirea respectării de către prestatorii de servicii de plată a cerinţelor operaţionale şi de securitate aplicabile serviciilor de plată. BNR monitorizează pe bază continuă evoluţiile din acest domeniu.

În ultima perioadă, pe fondul creşterii gradului de utilizare a mijloacelor moderne de plată în contextul digitalizării accelerate a economiei şi a dezvoltării comerţului online, inclusiv ca urmare a restricţiilor sanitare şi a contextului epidemiologic actual, a devenit tot mai preocupantă evoluţia fraudelor prin instrumente electronice de tip card, internet banking sau mobile banking”, au transmis reprezentanții BNR într-un comunicat.

Cum poti ramane fara banii de pe card
Cum poti ramane fara banii de pe card

Cum poți rămâne fără bani

De regulă, infractorii cibernetici contactează clienții prin diferite mijloace de comnicare (e-mail-uri, SMS-uri, link-uri) și le solicită date confidențiale, precum parolele de acces în diferite conturi online, date bancare sau date ale cardurilor de credit.

Ulterior, toate acestea sunt folosite pentru accesarea contului și sustragerea banilor. Așadar, BNR recomandă să nu comunici nimănui niciodată elementele de securitate personalizate aferente instrumentelor de plată.

Oficialii spun că  aceste elemente sunt confidențiale și nu sunt niciodată solicitate de către emitentul instrumentului de plată sau de către o altă autoritate prin e-mail, SMS sau printr-o pagină web.

În cazul în care cazi în plasa infractorilor trebuie să contactezi în cel mai scurt timp posibil instituţia care a emis instrumentul de plată, pentru a primi asistenţa tehnică specifică în vederea limitării pe cât posibil a pierderilor şi să sesizeze organele de cercetare penală despre incident, conform BNR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...