Românii propuși pentru a fi canonizați. Unul dintre ei a stat ani de zile în închisoare

Iancu Andreea 10.03.2021, 13:20
Românii propuși pentru a fi canonizați. Unul dintre ei a stat ani de zile în închisoare

Ziua de 9 martie, în care Biserica ortodoxă cinstește Sfinții 40 de Mucenici din Sevasta, este stabilită de către Parlamentul României drept Ziua Deținuților Politici Anticomuniști. Prezent la o ceremonie specială de comemorare, Preasfințitul Părinte Varlaam Polieșteanul a vorbit despre propunerile Sfântului Sinod pentru canonizare. Reprezentatul Bisericii a numit românii care ar urma să fie canonizați în urma procesului de evaluare al Sinodului.

Ceremonie specială pentru luptătorii anti-comuniști români

O ceremonie militară și una religioasă au avut loc la monumentul „Aripi” din București, în semn de recunoaștere a celor care au luptat împotriva comunismului. Regimul, care a purtat o luptă continuă împotriva credinței creștine, a fost combătut de mulți români, care chiar și-au pierdut viața în închisori sau au avut de suferit din pricina acestuia. Biserica pomenește la fiecare Sfântă Liturghie pe acești luptători anticomuniști.

Această națiune a avut ca valoare fundamentală credința creștină și viețuirea în duhul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a și depus o coroană de flori din Partea Patriarhiei Române.

Părintele Varlaam menționează că alegerea zilei de 9 martie, în care Biserica îi pomenește pe cei 40 de Sfinți Mucenici de la Sevasta nu este întâmplătoare. Episcopul Vicar Patriarhal consideră că „există o asemănare între cei care au murit acum 1.700 de ani pentru Hristos (la Sevasta – n. red.) și luptătorii anticomuniști care au murit sau au suferit în perioada regimului comunist, întrucât și aceștia L-au mărturisit pe Hristos cu o forță sufletească exemplară”.

Chiar și cei care au luptat împotriva comunismului din rațiuni pur politice, după ce s-au întâlnit cu suferința și au înțeles că în taina Crucii rezidă taina Învierii, L-au cunoscut pe Hristos cel răstignit și înviat și L-au mărturisit cu toată puterea lor. De aceea, este foarte firească pomenirea acestor luptători împotriva unui regim ateist, anti-creștin, să se facă în ziua pomenirii celor 40 de Sfinți Mucenici de la Sevasta, a mai spus Părintele Varlaam pentru Trinitas TV.

Cei trei români propuși pentru canonizare Sursa foto: fericiticeiprigoniti.net
Cei trei români propuși pentru canonizare
Sursa foto: fericiticeiprigoniti.net

Cine sunt românii propuși pentru a fi canonizați

În cadrul ședinței din data de 25 februarie, a Sfântului Sinod, s-a decis pregătirea procesului de canonizare pentru 12 preoți și călugări, procedură ce urmează să aibă loc în anul 2025. Această dată nu este aleasă nici ea întâmplător, fiind momentul în care Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie, potrivit explicațiilor Episcopului Vicar Patriarhal.

Cei mai mulți dintre ei au mărturisit credința în Hristos în vremurile foarte grele pentru Biserică din timpul comunismului, a spus ierarhul.

Printre cei enumerați se regăsesc trei nume importante, propuse de către Sfântul Sinod. Românii propuși pentru a fi canonizați urmează să treacă printr-un proces de evaluare, care se încheie cu aprobarea sau respingerea dosarului. Cele trei fețe bisericești care ar urma să fie canonizate în 2025 au înfruntat cu tărie comunismul și rigorile sale privind credința creștină, fiind chiar și persecutați și închiși în închisori de către Securitate.

  • Părintele Profesor Dumitru Stăniloae
  • Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, urmărit de către Securitate
  • Arhimandritul Gherasim Iscu, Starețul Mănăstirii Tismana, apropiat al celor care au luptat efectiv împotriva comunismului.
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...