Românii plătesc mai mult pe ambalaje decât pe mâncare. Cât scoatem din buzunare pentru caserole, pungi sau tacâmuri

Ioana Bucur 12.08.2022, 13:51
Românii plătesc mai mult pe ambalaje decât pe mâncare. Cât scoatem din buzunare pentru caserole, pungi sau tacâmuri

Scumpirile continuă și se resimt și în cazul produselor la care ne-am aștepta mai puțin. Mâncarea la pachet ar putea să ajungă un lux, în condițiile în care prețul ambalajelor a explodat. Află cât scoatem din buzunare pentru caserole, pungi sau tacâmuri. Majorarea nu stârnește nemulțumire doar în rândul clienților, ci și în rândul proprietarilor localurilor și producătorilor.

Cât au ajuns să plătească românii pentru ambalaje

Mâncatul în oraș, mai ales luarea comenzii la pachet, este pe cale să devină un lux pentru români. În comparație cu anul trecut, când prețurile ambalajelor nu erau o problemă, acum, caserolele, pungile și tacâmurile s-au scumpit cu mai mult de 30%. Majorarea bruscă nu îi afectează doar pe consumatori, ci și pe producători și proprietarii de localuri.

Dacă, la o cantină, un mediu de prânz costă acum 30 de lei, clienții trebuie să știe că patru lei din suma totală o reprezintă ambalajele, adică 11%. Pentru un meniu de 23 de lei, tacâmurile și caserola sunt trei lei, adică 13% din suma pe care o scoatem din buzunar.

„Destul de mult, dacă stăm să ne gândim că zilnic le folosim.”

„E mult, dacă cheltuim zilnic suma asta pentru mâncarea de la prânz.”

„De obicei, îmi ţin la birou nişte furculiţe” – au explicat câțiva clienți, potrivit Antena 3.

Românii plătesc mai mult pe ambalaje decât pe mâncare. Cât scoatem din buzunare pentru caserole, pungi sau tacâmuri

Ce soluții există

Proprietarii de localuri se confruntă și cu o altă problemă. Pe lângă scumpiri, ei susțin că a crescut foarte mult și termenul de livrare pentru unele produse, ajungând să aștepte până la souă săptămâni pentru o comandă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Faţă de anul trecut, creşterea este între 35 şi 42 la sută. Acum un an de zile aveam termen de livrare două zile, acum ajunge şi la două săptămâni”, a dezvăluit Cristian Casian, proprietar de cafenea.

Există însă și câteva soluții pentru cei care nu sunt dispuși să dea atâția bani pe ambalajul mâncării: refolosirea. În acest mod, facem economii și contribuim și la reducerea poluării.

„Pe de-o parte, avem satisfacţia că împreună contribuim la reducerea poluării. Pe de altă parte, facem o economie. Folosim o sacoşă mai ieftină, la fel de rezistentă. Îndemn pe toată lumea să le refolosească”, este recomandarea lui Tiberiu Stoian, Director General la o fabrică de ambalaje, potrivit sursei citate.

Cei care comandă des la locul de muncă își pot aduce la birou tacâmuri și farfurii sau alte recipiente pentru mâncare de acasă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...