Harta poluării din Europa. Țările în care aerul e mai slab calitativ decât în România, englezilor nu le-a venit să creadă

Ana Anitoiu 15.04.2022, 19:29
Harta poluării din Europa. Țările în care aerul e mai slab calitativ decât în România, englezilor nu le-a venit să creadă

Țările din Europa în care aerul este mai slab calitativ decât în România au fost dezvăluite. Un nou studiu arată că nivelul de poluare a crescut în multe dintre marile orașe în luna martie. Englezilor nu le-a venit să creadă ce a demonstrat cercetarea.

Ce oraș are cel mai poluat aer din lume

Nivelurile de poluare a aerului au crescut în multe dintre marile orașe europene în luna martie, potrivit unui nou studiu. Însă, cea mai ridicată concentrație de dioxid de azot a fost înregistrată în orașul Newcastle-upon-Tyne din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Compania Airly folosește senzori și algoritmi bazați pe inteligența artificială pentru a analiza nivelurile de dioxid de azot și particule în suspensie PM10 din aer, în orașele europene.

Astfel, această companie a descoperit că nivelul de dioxid de axot din Newcastle upon Tyne a fost de 44.6 micrograme pe metrul cub de aer. Adică 179% din limita recomandată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) într-o perioadă de 24 de ore, potrivit Daily Mail.

Napoli și Paris au de asemenea concentrații mari de dioxid de azot. Adică de 170%, respectiv 165% din limita recomandată de ONU. În top 20 de orașe europene cu cel mai poluat aer se află și Londra și Manchester.

Între timp, cele mai mari concentrații de particule PM10 au fost descoperite în Spania, în Malaga și Sevilla. Ambele s-au situat peste nivelurile zilnice de siguranță de 45 de migrograme de PM10 pe metrul cub de aer.

Harta poluarii din Europa
Nivelurile de poluare a aerului, crescute

Creșterea nivelului de poluare a aerului a fost influențată în mod semnificativ de furtuna de nisip saharian ce a traversat Europa, potrivit companiei Airly. Praful și alți factori precum presiunea ridicată a aerului și lipsa vântului au însemnat că poluarea din sudul și vestul Europei a fost mai ușoară decât cea din centrul Europei. Calitatea aerului din Portugalia și Belgia a fost mai slabă decât cea din Polonia și România.

„Studiul confirmă alte cercetări ce au arătat că aproape toată populația lumii, 99%, respiră aer ce depășește limitele calității aerului recomandate de ONU, ceea ce amenință sănătatea oamenilor.

Deși crește numărul țărilor și orașelor în care calitatea aerului este monitorizată continuu, încă lipsesc astfel de informații din multe locuri vulnerabile.

Cunoscând situația exactă a poluării din mediul lor, guvernele locale și comunitățile pot lua măsurile necesare pentru a crește calitatea aerului, precum și să monitorizeze eficacitatea acțiunilor lor”, a declarat Marcin Gnat, purtător de cuvânt al companiei Airly.

ONU: Aproape toți oamenii din lume respiră aer poluat

În septembrie 2021, ONU a anunțat standarde mai stricte pentru nivelurile de dioxid de azot și PM10. Cele referitoare la particulele în suspensie au fost modificate de la 50µg/m3 la 45µg/m3, iar cele referitoare la dioxidul de azot au fost confirmate la 25µg/m3.

Expunerea pe termen lung la PM10 poate duce, printre altele, la dezvoltarea unor boli respiratorii și cardiovasculare și la agravarea bolilor deja existente. De asemenea, expunerea îndelungată la dioxid de azot poate contribui la apariția astmului și la un risc crescut de boli respiratorii.

Acest raport vine la câteva săptămâni după ce ONU a avertizat că aproape toți oamenii de pe Pământ respiră aer periculos pentru sănătate. Potrivit standardelor agenției referitoare la calitatea aerului, 99% dintre oameni trăiesc în zone cu niveluri de poluare inadmisibile.

Doctorul Maria Neira, director al Departamentului de Sănătate Publică, Mediu și Determinanți Sociali ai Sănătății al Organizației Mondiale a Sănătății, a spus că după pandemia de coronavirus, este indamisibil să se mai înregistreze șapte milioane de decese și nenumărate îmbolnăviri ce ar putea fi prevenite printr-o mai bună calitate a aerului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...