SPECIAL

Românii nevaccinați, la un pas să fie concediați. Când expiră certificatele COVID ale oamenilor și cine va fi testat pe banii statului

Adriana Olaru 19.11.2021, 10:24
Românii nevaccinați, la un pas să fie concediați. Când expiră certificatele COVID ale oamenilor și cine va fi testat pe banii statului

Certificatul verde stârnește tot mai multe controverse, asta în timp ce obligativitatea prezentării acestuia la locul de muncă este amânată. Asta pentru că certificatul verde este blocat în Parlament și urmează să ajungă în Camera Deputaților, for decizional și, ulterior, pe masa președintelui Klaus Iohannis.

Pe masa de lucru, spun aleșii, sunt două variante în acest moment. Prima dintre ele îi vizează pe angajații nevaccinați care ar putea fi testați gratuit timp de 45 sau 60 de zile. Testarea ar trebui să se facă pe banii statului. Pe de altă parte există și alte propuneri, care au stârnit discuții aprinse între liderii politici. Cei de la PNL vor ca persoanele nevaccinate să își plătească spitalizarea în cazul în care se infectează cu sars-cov-2, în timp ce parlamentarii AUR vor ca testul de anticorpi să fie inclus în certificat verde.

Cum ar putea să arate certificatul verde

Există însă și excepții cu care sunt de acord și liberalii și social-democrații: persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale ar putea să fie testate pe banii statului pe toată durata stării de alertă. Momentan, nu s-a bătut în cuie forma finală a certificatului COVID, iar liderii politici discută intens până când proiectul va ajunge în Cameră.

„Eu am fost internat în decembrie și acum nu mi se permite să intru, pentru că nu mai sunt în cele 180 de zile. Este o discriminare care trebuie dovedită”, a explicat Sorin Muncaciu, deputat AUR.

În replică, fostul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru, spune că testul de anticorpi nu ar putea introdus în noua formă a certificatului verde. „În acest moment, nu se agreează acest test de anticorpi, pentru că nu există o dovadă științifică în acest sens”, precizează fostul ministru.

Romanii nevaccinati, la un pas sa fie concediati. Cand expira certificatele COVID ale oamenilor si cine va fi testat pe banii statului
Certificat verde. Inquam Photos/ Octav Ganea

De asemenea, PNL a venit cu o propunere care îi afectează pe milioane de români și care a stârnit un adevărat scandal: românii nevaccinați care se infectează cu sars-cov-2 să își plătească spitalizarea dacă vor ajunge să necesite îngrijiri medicale după ce au fost diagnosticați cu COVID-19. În realitatea, spun oamenii, o astfel de măsură ar fi discriminatorie, pentru că toți românii plătesc contribuții la sănătate, fie că sunt vaccinați, fie că nu. Mai mult, dacă în cele din urmă s-ar aproba această măsură, oamenii nu și-ar permite să-și plătească spitalizare, pentru că o singură zi la Terapie Intensivă poate ajunge să coste și câteva mii de euro.

Unde vedem când ne expiră certificatul verde

În acest moment, în România certificatul verde atestă vaccinarea contra COVID-19 sau trecerea prin boală. Cu alte cuvinte, beneficiază de această adeverință doar cei care au decis să se vaccineze și cei care au fost infectați cu sars-cov-2 și au mers la spital sau li s-a făcut un test autorizat și înregistrat la DSP care să ateste un diagnostic pozitiv. Certificatul verde nu este valabil cu un test de anticorpi, spre exemplu, dar nici pentru cei care au fost bolnavi însă nu au anunțat Direcția de Sănătate Publică print-un test oficial.

În ceea ce privește vaccinarea, certificatul este valabil timp de un an. Pentru a verifica data la care vă expiră, trebuie să vă uitați pe adeverința generată de către oficiali, după ce v-ați descărcat-o de pe site-ul certificat-covid.gov.ro. În partea dreaptă, jos, se specifică data vaccinării în cazul celor imunizați prin ser. Asta înseamnă că certificatul în cazul unui vaccinat este valabil de la data imunizării până anul următor în aceiași zi. Pe certificat însă nu se specifică și data la care expiră, deci trebuie să vă calculați singuri trecerea unui an întreg.

În cazul celor care au trecut prin boală și au test pozitiv, pe certificatul verde este specificată și data primului test pozitiv, dar și data la care certificatul expiră. În cazul celor care au avut COVID, certificatul verde este valabil doar șase luni, adică 180 de zile. Tot în josul adeverinței oficiale, în dreapta, este specificat acest lucru.

În scurt timp, dacă va trece de Cameră, certificatul COVID va fi obligatoriu la locul de muncă, iar românii care nu sunt vaccinați sau nu au trecut prin boală ar putea fi concediați.

Urmăriți Impact.ro și pe