De ce este valabil certificatul verde până în iunie 2022. Explicația lui Valeriu Gheorghiță. Ce s-ar putea schimba

Ana Anitoiu, Gabriel Peneș 17.11.2021, 14:33
De ce este valabil certificatul verde până în iunie 2022. Explicația lui Valeriu Gheorghiță. Ce s-ar putea schimba

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat motivul pentru care certificatul verde este valabil până în iunie 2022, precum și ce s-ar putea schimba în perioada următoare.

Motivul pentru care certificatul verde expiră în iunie 2022

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că atunci când a fost stabilită perioada de valabilitate a certificatului verde la nivelul Comisiei Europene, până la 30 iunie 2022, au fost luate în calcul două aspecte. Primul a fost perioada până la care se va întinde situația pandemică, cu risc mare de număr de cazuri de Covid-19 și impact asupra sistemului social, sistemului medical și sistemului economic.

″Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De ce este valabil certificatul verde pana in iunie 2022. Explicatia lui Valeriu Gheorghita. Ce s-ar
Un politist verificand un certificat verde

Valeriu Gheorghiță, despre ce s-ar putea schimba în perioada următoare la certificatul verde

Președintele CNCAV a mai spus că nu este exclusă apariția unor schimbări referitoare la certificatul verde, în contextul în care între timp s-a observat că varianta Delta a coronavirusului, ce a declanșat cel de-al patrulea val al pandemiei, este mult mai contagioasă. Aceasta poate ”ocoli parțial răspunsul imun după boală sau după vaccinare”, așa că s-a impus efectuarea dozei ce a fost numită ”booster”, la cel puțin șase luni de la prima schemă de vaccinare.

”Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital.

Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.r), doză de rapel la minim șase luni”, a explicat președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că momentan, certificatul digital funcționează în baza schemei primare de vaccinare – fie în două doze, fie în doza unică, așa cum este cazul serului de la Johnson&Johnson, cu valabilitate de un an, până în iunie 2022.

“De la acel moment, lucrurile vor fi reevaluate în funcție de evoluția epidemiologică”, a adăugat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19.

Valeriu Gheorghiță a precizat că deocamdată nu se discută despre obligativitatea vaccinării cu doza booster – a treia, pentru cei imunizați cu serurile de la Pfizer – BioNTech, Moderna sau AstraZeneca; respectiv a doua, pentru cei imunizați cu serul de la Johnson&Johnson. Însă, aceasta este recomandată anumitor categorii de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe