Românii, disperaţi la intrările în ţară pentru că trebuie să stea în carantină. „Am cheltuit atâţia bani degeaba”

Ioana Bucur 13.02.2021, 20:05
Românii, disperaţi la intrările în ţară pentru că trebuie să stea în carantină. „Am cheltuit atâţia bani degeaba”

Situație bizară la graniță. Românii, disperați la intrărire în țară pentru că trebuie să stea în carantină, s-au văzut nevoiți să ia decizii drastice. Ce au ajuns să facă, chiar dacă își dau seama că vor pierde sume importante de bani.

Românii, disperaţi la intrările în ţară pentru că trebuie să stea în carantină

Noile reguli de intrare în țară i-au prins total nepregătiți pe românii care se pregăteau să se întoarcă din statele cu risc epidemiologic ridicat. În cazul acestora, cei care nu au putut prezenta un test Real Time PCR negativ, făcut cu 72 de ore înainte, sunt obligați să stea în carantină 14 zile, în timp ce persoanele care prezintă un astfel de document vor sta cu patru zile mai puțin. 67 de țări au fost puse pe lista neagră a autorităților. Pentru cei care vor să intre în România, venind din Marea Britanie, carantina timp de două săptămâni este obligatorie.

Singurele categorii de călători care sunt exceptate de la măsura caratinării sunt lucrătorii transfrontalieri, personalul diplomatic, cei care lucrează pe vehicule de transport marfă sau elevi sau studenți aflați în deplasare către instituțiile de învățământ.

Oamenii, luați prin surprindere, autoritățile, de neclintit

Cei mai mulți dintre cei blocați la graniță susțin că nu știau nimic despre noile reguli impuse petru intrarea în țară. Cu toate astea, nu au primit înțelegere din partea autorităților.

„Când am plecat din Germania către România ştiam că nu este carantinare. Acum aflu că trebuie să stau 14 zile undeva, în nu ştiu ce centru. Nu-mi convine. Eu mi-a luat liber de la lucru 10 zile. O să mă întorc în Germania şi o să vin altădată acasă. Am anulat tot. E păcat că am cheltuit atâţia bani pe drum degeaba”, a declarat un român care a făcut calea întoarsă din Vama Nădlac.

Românii au aflat la intrarea în țară că trebuie să stea în carantină
Românii au aflat la intrarea în țară că trebuie să stea în carantină

Cum era de așteptat, noile cerințe au crescut simțitor timpul petrecut la punctele de trecere a frontierei.

„Am stat destul de mult. Nu am stat atât de mult la gheretă cât am stat aici la ghereta DSP. Durează mult actele care se fac acolo. Nu prea e cine ştie ce organizare. Măcar să fi adus mai mulţi lucrători acolo”, a declarat un şofer care se pregătea să intre în România.

Pe lista actualizată publicată de CNSU apar următoarele state și regiuni: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croația, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...