BNR a decis în unanimitate majorarea ratei dobânzii de politică monetară de la 5,50%, decizie care afectează românii cu credite la bancă. Aceasta este cea mai ridicată dobândă cheie din ultimii 12 ani. La ce procent a ajuns rata dobânzii de politică monetară?
Reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României a arătat că escaladarea războiului din Ucraina şi sancţiunile tot mai severe generează incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei.
Pe fondul acestei situații, Consiliul de Administraţie al BNR a decis în unanimitate majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25%, de la 5,50%. Aceasta este cea de-a șaptea majorare a dobânzii din acest an.
Rata dobânzii de politică monetară (RPM) reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă si este o parte a Politicii Monetare a Băncii Naționale. Politica monetară a unei bănci centrale influențează cantitatea de monedă aflată în circulație, a cursului de schimb valutar, a dobânzilor din piață si a altor indicatori în vederea realizarii obiectivelor politicii economice.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţional a decis și majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25%, de la 6,50% şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50%, precum şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Membrii Consiliului au insistat asupra importanţei atragerii fondurilor europene, mai ales a celor aferente programului Next Generation EU, condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte, dar este esenţială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, precum şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a impactului contracţionist al şocurilor globale pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina.
Referitor la evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească până spre finele anului curent, dar într-un ritm vizibil încetinit, urcând astfel peste valorile în descreştere uşoară previzionate pe orizontul scurt de timp în cea mai recentă prognoză pe termen mediu.