Românii care vor avea salarii mai mari cu până la 30% de la 1 iulie 2023. Cine sunt fericiții

Beatrice Dumitru 03.05.2023, 08:57
Românii care vor avea salarii mai mari cu până la 30% de la 1 iulie 2023. Cine sunt fericiții

Guvernul caută soluții pentru acoperirea găurii de 20 de miliarde de lei din buget și ia în calcul înghețarea angajărilor la stat, dar și a salariilor. Cu toate acestea, există o categorie de angajați care ar trebui să primească venituri mai mari de la 1 iulie 2023. Cine sunt românii care vor avea salarii mai mari.

Angajații care vor avea salarii mai mari de la 1 iulie 2023

De la 1 iulie 2023, o categorie de români vor avea salarii mai mari, deși Guvernul analizează varianta de a aplica anumite măsuri de austeritate în următoarea perioadă și ia în calcul, printre altele, înghețarea salariilor bugetarilor. Totuși, există o categorie de români care lucrează la stat și ale căror venituri vor crește de la 1 iulie cu până la 30%. Este vorba despre angajații CFR.

Directorul general CFR Călători, Traian Preoteasa, a anunțat că la rectificarea bugetară ompania va solicita peste 660 de milioane lei pentru a acoperi majorarea salariilor care se aplică de la 1 iulie, potrivit ,,Statutului Personalului Feroviar”. La cele trei mari companii feroviare, CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă, sunt aproximativ 50.000 de angajați.

Românii care vor avea salarii mai mari cu până la 30% de la 1 iulie 2023. Cine sunt fericiții
Angajații CFR vor avea salarii mai mari.

Impactul pentru bugetul CFR Călători

Legea Statutului Personalului Feroviar a fost promulgată în 2020 și permite creșteri salariale de 20-30 %, dar Guvernul a prorogat aplicarea de mai multe ori. Din această cauză, în decembrie 2021, a avut loc marea grevă, când feroviarii au oprit sute de trenuri.

Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar majorarea salarială urmează să se aplice de la 1 iulie. Impactul pentru bugetul CFR Călători, companie cu peste 14 000 de angajați, este de 660 de milioane de lei.

„Impactul pentru perioada 1 iulie-31 decembrie este de 660 mii lei, 660 de milioane, doar pe jumătate de an, având în vedere că Statutul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar majorările se aplică din iulie pentru că este în vigoare Contractul Colectiv de Muncă, deci pentru jumătate de an este efortul financiar”, a precizat Traian Preoteasa, directorul general CFR Călători.

Acesta a mai precizat că este exclusă o majorare a prețului biletelor, iar singura soluție pentru a acoperi creșterea de salarii este din subvenție.

Majorarea salarială se acordă prin modificarea coeficienților minimi de ierarhizare: de la coeficientul 1 pentru muncitorii necalificați, 1,50 pentru cei calificați, 1,60 maiștri și 2,20 pentru studii superioare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...