Românii care au aceste mașini pot avea probleme la iarnă. Iată ce nu trebuie să facă acasă

Ioana Bucur 12.09.2022, 08:46
Românii care au aceste mașini pot avea probleme la iarnă. Iată ce nu trebuie să facă acasă

Crezând că vor face economii serioase, în contextul creșterii prețului la combustibili din ultimele luni, mulți șoferi de la noi din țară au decis să ia măsuri, investind sume importante de bani, însă soluția pe care o credeau salvatoare s-ar putea dovedi a fi, de fapt, o capcană. Românii care au aceste mașini pot avea probleme la iarnă. Ce nu ar trebui să facă niciodată acasă în următoarele luni.

Noi probleme pentru românii care au acest tip de mașină

În condițiile în care prețul combustibililor a crescut în ultimele luni, tot mai mulți români au ales să treacă de la mașinile pe benzină sau motorină la cele electrice. Cei care locuiesc la curte sau care au un loc de parcare suficient de aproape de blocul în care locuiesc nu au nevoie să ajungă la stațiile de încărcare din oraș, conectând autorismul la o sursă de curent electric din propria locuință.

Pe lună, această operațiune consumă, în medie, între 150 și 200 de kw, o valoare foarte mare, ținând cont de faptul că limita până la care facturile la curent sunt compensate este de 255 de kw. Astfel, acest obicei i-ar putea costa scump la iarnă. Cea mai bună variantă pentru ei este folosirea stațiilor de încărcare publice, la care scot din buzunar doi lei per kw.

„O încărcare zilnică este cam de 7 kw la lună, între 150 și 200 kw. Văzând măsurile pe care guvernul le implementează ne punem ușoare semne de întrebare pentru că bineînțeles acest consum este peste plafonul pe care guvernul l-a indicat și e oarecum curios pentru că se încurajează achiziționarea acestor mașini electrice, dar din păcate dacă se va opta pentru un nou plafon și un nou preț, acest lucru va fi imposibil de exploatat.

Dacă va crește prețul pe kilowat și va depăși un 0,80 bani pe kw, practic rentabilitatea unei mașini electrice nu se mai justifică”, a explicat proprietarul unui autoturism hybrid, potrivit stirileprotv.

Românii care au aceste mașini pot avea probleme la iarnă. Iată ce nu trebuie să facă acasă

Limita de compensare a scăzut

Din acest an, s-a decis ca doar utilizatorii casnici cu un consum lunar mai mic de 255 de kw/h vor mai beneficia de preț plafonat la facturile de energie electrică. Cu alte cuvinte, vor plăti în continuare 68 de bani dacă se încadrează în 100 kw/h pe lună sau 80 de bani, dacă au un consum între 100 și 255 kw/h. În cazul unui consum de până la 300 kw, diferența de la 255 este taxată cu prețul din contract, iar dacă depășim 300 kw, vom plăti prețul întreg pe tot consumul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...