UE vrea să impună o nouă taxă producătorilor de energie electrică. Pentru ce vor fi folosiți banii

Beatrice Dumitru 07.09.2022, 21:21
UE vrea să impună o nouă taxă producătorilor de energie electrică. Pentru ce vor fi folosiți banii

Bruxelles-ul încearcă să impună o taxă excepțională companiilor europene de electricitate prin stabilirea unui prag la mai puțin de jumătate din tarifele actuale ale pieței. Taxa excepțională face parte dintr-un set de cinci măsuri propuse de Bruxelles statelor membre, ca răspuns la criza energetică din Europa.

Taxă pentru producătorii de energie

Prețurile cu ridicata ale energiei electrice au crescut vertiginos, deoarece sunt legate de prețul gazului, indiferent dacă energia este produsă sau nu din gaz sau din alte surse. Prețurile gazelor sunt de aproximativ zece ori mai mari decât prețul mediu din ultimul deceniu, ca urmare a reducerilor livrărilor din Rusia.

Comisia Europeană recomandă guvernelor să impună o taxă asupra veniturilor generate de producătorii de energie electrică non-gaz atunci când prețurile de piață depășesc 200 EUR/MWh. Prețul curent spot al energiei electrice în Germania, punctul de referință regional, este peste 450 EUR/MWh. Veniturile în exces ar fi redistribuite pentru a ajuta companiile și gospodăriile, informează Financial Times.

UE vrea să impună o nouă taxă producătorilor de energie electrică. Pentru ce vor fi folosiți banii
Ursula von der Leyen a spus că UE se confruntă cu vremuri grele.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că producătorii de energie cu emisii scăzute de carbon obțin „venituri enorme, venituri pe care nu le-au calculat niciodată, venituri la care nu au visat niciodată și venituri pe care nu le investesc la fel de repede” și a adăugat că aceste „profituri neașteptate” ar trebui canalizate către statele membre pentru a sprijini consumatorii și întreprinderile vulnerabile.

„UE se confruntă cu vremuri grele”

Propunerile Comisiei Europene ca răspuns la criza energetică includ o reducere obligatorie a consumlui de energie la orele de vârf, un plafon de preț pentru gazul rusesc, modificări ale cerințelor privind garanțiile pentru companiile de electricitate și modificări ale regulilor privind ajutorul de stat, pentru a permite guvernelor să salveze companiile aflate în pragul colapsului.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Kremlinul a anunțat la începutul săptămânii că livrările prin conducta Nord Stream 1 vor fi oprite complet până când Occidentul va ridica sancțiunile impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Importurile de gaze din Rusia către UE au scăzut de la aproximativ 40% cât era anul trecut la aproximativ 9%.

Bruxelles-ul a prezentat, de asemenea, o propunere pentru o „contribuție de solidaritate” din partea producătorilor de combustibili fosili, care ar fi calculată la nivel național din profiturile majorilor energetici.

Von der Leyen a spus că UE se confruntă cu „vremuri grele și nu se vor încheia curând” și că orice măsuri luate ar trebui implementate „cât mai repede posibil”.

Capitalele UE sunt, în general, în favoarea planurilor de încurajare a reducerii cererii, ca modalitate cea mai rapidă de a aborda criza, dar sunt împărțite cu privire la modul de abordare a creșterii prețurilor la energie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...