Românii au speriat Europa. Ce este și cum funcționează metoda „ATM Jackpotting”

Elena Avramescu 06.01.2022, 15:40
Românii au speriat Europa. Ce este și cum funcționează metoda „ATM Jackpotting”

Metoda de furt „ATM Jackpotting” a devenit tot mai răspândită și le dă bătăi de cap oamenilor legii din întreaga Europă. Această nouă metodă presupune efectuarea mai multor găuri în bancomat pentru a ajunge la firele prin care aparatul este conectat la reţeaua bancară, și a ajuns pânp în România, unde deja a fost pusă în aplicare.

Ce este și cum funcționează metoda „ATM Jackpotting”

Un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Dâmboviţa, a fost dat în urmărire internaţională de Poliţia din Belgia, după ce a fost prins în comuna Aninosasa de către poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, în colaborare cu poliţişti de la Postul de Poliţie Aninoasa, au identificat, în localitatea Săteni, un bărbat de 21 de ani, urmărit internaţional.

Pe numele lui, autorităţile judiciare din Belgia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea a două infracţiuni de tentativă de jackpotting, fiind spart un bancomat şi provocate pagube materiale considerabile, găsim notat într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa.

Ce este si cum functioneaza metoda ATM Jackpotting
Bancomat

Prin urmare, bărbatul a fost dus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.

Hoţii nu mai atacă o bancă cu o armă de mână, în schimb acum preferă un port USB şi un computer. În lumea infracţională, aceştia sau fost denumiți tâlhari 2.0, ajungând la concluzia că un simplu laptop este mult mai eficient decât un pistol automat pentru a goli un bancomat.

Metoda „ATM Jackpotting” se traduce prin efectuarea unor găuri în bancomat pentru a ajunge la firele prin care aparatul este conectat la reţeaua bancară.

Poliţiştii şi jandarmii din multe ţări europene observă de luni de zile o creştere a acestor atacuri digitale unde prejudiciul se poate ridica chiar la zeci de mii de euro la ATM. Astfel că unele bănci au reușit să capituleze în faţa acestor bande, prin urmare și-au neutralizat bancomatele pe timp de noapte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...