Românii au ieșit în stradă, în ciuda măsurilor de relaxare. Care sunt motivele protestelor

Iancu Andreea 16.05.2021, 00:00
Românii au ieșit în stradă, în ciuda măsurilor de relaxare. Care sunt motivele protestelor

În ciuda faptului că autoritățile au stabilit noi măsuri de relaxare, începând cu 15 mai, românii au ieșit astăzi în stradă, în prima zi de la începutul pandemiei în care purtarea măștii nu a mai fost obligatorie în aer liber. Zeci de persoane au ales să își strige nemulțumirile în cele mai importante zone din București, organizându-se într-un marș care a pornit din Piața Universității și a ajuns până în Piața Victoriei.

Românii, în stradă, în ciuda măsurilor de relaxare

Ziua de sâmbătă, 15 mai, a reprezentat pentru mulți dintre români o zi de eliberare, după ce, de mai bine de un an de zile, pandemia ne-a afectat tuturor viețile. După ce autoritățile au anunțat primele măsuri de relaxare din următoarea perioadă, eliminând obligativitatea purtării măștii în aer liber, cu excepția zonele aglomerate, românii s-au arătat totuși nemulțumiți și au ieșit în stradă.

Câteva zeci de persoane au protestat astăzi la Piața Universității, vizavi de Teatrul Național București, acolo unde a avut loc al doilea eveniment pilot organizat de Ministerul Culturii, la care participă doar spectatori vaccinați. Astfel, trei adunări publice de protest fuseseră anunțate pentru ziua de 15 mai, în București, în Piaţa Universităţii – zona statui, între orele 12.00 – 14.00; Piaţa Universităţii – zona fântâni, între orele 15.00 – 20.00; și Piaţa Victoriei, între orele 10.00 – 19.00.

În ciuda măsurilor de relaxare, românii au ieșit în stradă să protesteze
Mai mulți cetățeni au manifestat în Capitală, în ciuda măsurilor de relaxare

Premierul Florin Cîțu, printre participanții la spectacolul pilot de la TNB

Cea mai importantă zi de relaxare din pandemie a venit cu o propunere interesantă din partea Ministerului Culturii, care a organizat punerea în scenă a piesei „Dineu cu proști”, care îi are în distribuție pe Ion Caramitru, în calitate de actor și regizorul, și pe Horațiu Mălăele. Evenimentul a fost organizat la Teatrul Național București și a fost un spectacol pilot pentru persoanele vaccinate. Piesa de teatru a fost urmărită inclusiv de către premierul Florin Cîțu, care s-a numărat printre spectatori.

Împreună am trecut printr-un an dificil, împreună am purtat mască, împreună am păstrat distanţarea socială, împreună ne-am vaccinat. Vreau să le mulţumesc românilor că au înţeles. Avem o campanie de vaccinare care continuă şi astăzi avem un număr record de persoane vaccinate, 120.000 de persoane vaccinate. Campania continuă, românii au înţeles că singura soluţie de a ieşi din pandemie o reprezintă vaccinarea, a spus Cîţu, potrivit Agerpres.

Încântat de evenimentul pilot din această seară, Florin Cîțu a dezvăluit că începând cu 1 iunie vom putea să ne bucurăm de mai multe evenimente culturale de acest gen, în încercarea de a reveni treptat la normal. Spectacolul de la TNB este al doilea eveniment-pilot, primul având loc vineri seară, 14 mai, la Opera Naţională. În cazul acestuia, în public, s-au aflat vicepremierul Dan Barna, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi prefectul Capitalei, Alin Stoica.

În această seară sunt foarte fericit să fiu la acest spectacol, eveniment-pilot, dar ştiţi foarte bine că de la 1 iunie vom da drumul la mai multe evenimente, cu anumite reglementări, dar începem. Începând de astăzi este primul pas din revenirea la normalitate, un pas important pe care România îl face şi cred că este prima ţară din Uniunea Europeană care face acest pas, datorită românilor. Românii au înţeles să se vaccineze, a mai spus Florin Cîţu.

În ciuda măsurilor de relaxare, românii au ieșit în stradă să protesteze
Premierul Florin Cîțu, în cadrul evenimentului pilot organizat la Teatrul Național București
foto – Inquam

Protestatarii, nemulțumiți de deciziile autorităților. Ce au strigat în timpul manifestațiilor

Demonstranții, care și-au început protestul în fața TNB și apoi au pornit în marș spre Piața Victoriei, au venit înarmați cu steaguri tricolore și pancarte cu mesaje anti-mască și anti-vaccinare. Protestatarii s-au arătat, printre altele, nemulțumiți de faptul că autoritățile au prelungit starea de alertă, deși cazurile de Covid-19 au scăzut semnificativ în ultima perioadă.

De asemenea, printre nemulțumirile exprimate de aceștia s-au numărat și așa-zisa „discriminare” între persoanele care s-au vaccinat și cele care au ales să nu se imunizeze, în contextul noilor evenimente pilot, organizate în aceste zile. Pentru a se asigura că lucrurile nu degenerează, la locul protestului au fost mobilizate mai multe efective de jandarmi, manifestațiile încheiându-se totuși fără incidente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...