Premierul Cîțu, despre relaxarea restricțiilor în România. Ce ar putea să se întâmple în țară de la 1 iunie 2021

Ioana Bucur, Coteț Alexandru 12.05.2021, 15:04
Premierul Cîțu, despre relaxarea restricțiilor în România. Ce ar putea să se întâmple în țară de la 1 iunie 2021

Premierul Florin Cîțu a făcut noi precizări despre relaxarea restricțiilor în România. Ce ar putea să se întâmple, de fapt, în tară de la 1 iunie: „Nu înseamnă relaxare totală”.

Premierul Cîțu, despre relaxarea restricțiilor în România

Florin Cîțu a vorbit despre relaxarea restricțiilor în România. Șeful Guvernului a explicat ce ar putea să se întâmple în țară de la 1 iunie 2021. Nu va fi vorba despre o revenire la normalitate, însă autoritățile pregătesc „relaxări pentru toți românii, indiferent de zona în care sunt” și vor căuta soluții pentru reluarea evenimentelor private. Mai mult, premierul a declarat că al doilea pas spre normalitatea pre-pandemie va fi făcut de la 1 august.

„După ne vom concentra pe economie. De un an de zile ne concentrăm pe sănătate, urmează să ne concentrăm pe economie. România urmează paşi într-un proces de convergenţă, poate a făcut paşi înapoi şi nu are nicio scuză. Avem un guvern care şi-a asumat să facă reforme şi care face reforme. Încă nu vorbim cum se vor lua relaxări şi cum vor fi ele implementate. În acest moment discutăm mai multe scenarii pe care le avem pe masă. Ceea ce este important de înţeles pentru toţi românii, că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona unde sunt”, a afirmat Florin Cîţu, după vizita de marţi la Centrul de vaccinare organizat la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare.

Premierul Cîțu, despre relaxarea restricțiilor în România
Florin Citu

„1 iunie nu înseamnă relaxare totală”

Premierul a vorbit și despre acordarea unor „beneficii” pentru persoanele complet vaccinate anti-Covid-19, spunând că, în opinia sa, „persoanele care s-au vaccinat ar trebui să aibă beneficii. Vom vedea cum vor arăta acest măsuri”. Florin Cîțu a precizat că 1 iunie nu va marca relaxarea totală, ci atingerea pragului de cinci milioane de persoane vaccinate. Abia la al doilea pas, cel programat pentru 1 august, se va putea vorbi despre „o relaxare totală”.

„Vom vedea cum vor arăta în final aceste măsuri şi care vor fi ele. Este clar că de la 1 iunie vor exista măsuri care vor da înapoi anumite restricţii de anul trecut. Deja unele dintre măsuri le-am anunţat. Bineînţeles că ştiu problema cu evenimentele private şi anul acesta cu siguranţă vom găsi o soluţie să înceapă de la 1 iunie aceste evenimente private. Vom vedea dacă putem să mergem pe testare, cum se va face testarea. Suntem flexibili la soluţii. Acesta e rolul Comitetului interministerial: vin cu propuneri, iar ele sunt îmbunătăţite. Să ţinem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală. Săptămâna viitoare toţi miniştri vor fi în stradă, vor fi în centre de vaccinare şi vor susţine această campanie”, a adăugat Cîţu.