Evenimentele test din cultură. Lista spectacolelor la care prezența permisă este la 70% din capacitate

Ana Anitoiu 14.05.2021, 17:54
Evenimentele test din cultură. Lista spectacolelor la care prezența permisă este la 70% din capacitate

Evenimentele test din cultură sunt pe cale să înceapă. Lista spectacolelor la care prezența permisă este la 70% din capacitatea totală a sălilor a fost aprobată, vineri, de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Care vor fi primele evenimente test din cultură

Conform hotărârii, vor avea loc patru evenimente test în domeniul cultural, în limita a cel mult 70% din capacitatea totală a sălilor de spectacol. Primul loc pe listă este ocupat de, Gala Extraordinară Libera Musica, ce va avea loc vineri, de la ora 19:00 până la ora 21:00, la Opera Națională București, la interior, cu partituri de W.A. Mozart, G.A. Rossini, G. Verdi şi G. Puccini, interpretate sub bagheta lui Tiberiu Soare. Biletele au fost puse la vânzare exclusiv online, pentru 657 de locuri, la prețuri aflate între 40 şi 90 de lei.

Apoi, sâmbătă, între orele 19:00 și 21:00, va avea loc spectacolul ”Dineu cu Proști” de Francis Veber, la Teatrul Național București. În aceeași zi și în același interval orar a fost programat și ”Faust”, la Opera Națională Română Cluj-Napoca. Ulterior, duminică, între orele 19:00 – 21:00, se va relua Libera Musica, la Opera Națională București, dar la exterior. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, cel din urmă eveniment va fi reprogramat la data de 22 sau 23 mai.

Evenimentele test din cultura. Lista spectacolelor la care prezenta permisa este la 70% din capacitate
Opera Nationala din Bucuresti

Reguli la evenimentele test din cultură

La cele patru evenimente test din cultură, regulile vor fi diferite. La primul dintre ele, la Opera Națională București, vor putea participa doar persoanele vaccinate anti-Covid-19 cu ambele doze. Acestea vor fi verificate de către angajaţii instituţiei de spectacol, pe baza cărţii de identitate, prin intermediul platformei STS. Purtarea măștii nu este obligatorie. Din repertoriu fac parte partituri de W.A. Mozart, G.A. Rossini, G. Verdi şi G. Puccini, interpretate sub bagheta lui Tiberiu Soare.

De asemenea, sâmbătă, spectacolul ”Dineu cu proşti” de la TNB, cu actorii Horaţiu Mălăele, Medeea Marinescu și regizorul Ion Caramitru (regizor), printre alții, va putea fi văzut doar de persoane vaccinate cu ambele doze. Spectatorii nu vor fi obligați să poarte mască. Prețul unui bilet a fost stabilit la 87 de lei.

Reguli diferite la un eveniment test din cultură

Tot sâmbătă, la spectacolul ”Faust” de Charles Gounod, sub bagheta lui David Crescenzi, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, vor putea merge doar persoane imunizate cu ambele doze de vaccin anti-Covid-19. O condiție este ca acestea să se afle la cel puțin 10 zile după prezentarea la rapel.

Pe de altă parte, duminică, 16 mai, la evenimentul ”Libera Musica” organizat de ONB la exterior, în afară de persoanele vaccinate anti-Covid-19 complet, li se va permite accesul celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi după confirmarea infectării cu coronavirus, precum și celor care vor prezenta un test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid negativ nu mai vechi de 24 de ore.

Participanții la evenimentele test, monitorizați ulterior

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că persoanele care vor participa la cele patru evenimente test vor fi monitorizate ulterior, timp de 14 zile, astfel încât să fie înregistrate eventualele cazuri de Covid-19 sau să fie declarată incidența zero.

”Participanţii trebuie să ştie că vor fi monitorizaţi timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidenţă zero, aşa cum s-a întâmplat şi în alte programe-pilot desfăşurate în alte ţări”, a spus ministrul Culturii.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...