România va avea prima centrală cu reactoare SMR din Europa, anunță Virgil Popescu

Elena Avramescu 27.04.2022, 10:43
România va avea prima centrală cu reactoare SMR din Europa, anunță Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut un anunț surprinzător pe pagina sa de Facebook. Acesta a spus că România urmează să devină o „țară independentă energetic”, după ce se va amplasa primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa. Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au pus la cale această colaborare inedită.

România va deveni independentă energetic

„România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR.

Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea.

Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, a scris ministrul Energiei Virgil Popescu pe Facebook.

Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord nou semnat, care marchează o piatră de hotar pentru producția Modulului de putere NuScale.

Romania va deveni independenta energetic
Reactor modular de mici dimensiuni (SMR)

Conform unui acord semnat la data de 25 aprilie, compania coreeană ar putea începe producția de materiale de forjare pentru reactoare în acest an, producția de echipamente la scară largă estimată să înceapă până în a doua jumătate a anului 2023. Mai exact, Doosan va începe producția de matrițe de forjare pentru vas de presiune superior al reactorului. Acestea sunt de așteptat să fie utilizate în prima desfășurare comercială a unei centrale electrice NuScale VOYGR pentru Proiectul de energie fără carbon (CFPP) al Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), care urmează să fie construit pe un amplasament la Laboratorul Național Idaho din SUA.

Doosan Enerbility, sub numele său anterior de Doosan Heavy Industries & Construction, a semnat în 2019 un acord de colaborare comercială cu NuScale pentru furnizarea de module de putere NuScale și alte echipamente și, împreună cu investitorii financiari coreeni, a făcut o investiție de capital de aproape 104 milioane USD în compania SMR din Portland, Oregon. Compania coreeană a finalizat o evaluare a fabricabilității în ianuarie 2021, iar Doosan lucrează acum la dezvoltarea prototipului de componente.

Doosan Enerbility și-a „solidificat continuu” relația strategică de cooperare cu NuScale și a făcut „pregătiri complete” pentru fabricarea SMR, a declarat președintele și CEO-ul său Geewon Park. „Cererea în creștere a pieței pentru SMR va deschide, de asemenea, ușa pentru participarea subcontractanților noștri”, a adăugat el.

Președintele și CEO-ul NuScale, John Hopkins, a declarat că această companie este mândră de a colabora cu Doosan.

„Anunțul de astăzi arată disponibilitatea comercială a NuScale și semnalează lumii că NuScale este cu adevărat liderul în cursa pentru aducerea SMR-urilor pe piață”, a spus acesta.

NuScale Power Module este un reactor cu apă presurizată cu toate componentele pentru generarea de abur și schimbul de căldură încorporate într-o singură unitate, generând 77 MWe, care în septembrie 2020 a devenit primul proiect SMR care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...