EXCLUSIV

Fizician despre deconectarea de la rețeaua electrică a centralei de la Cernobîl: „Nu știu câte persoane pot să aprecieze dimensiunea și ce se întâmplă acolo”

Gabriela del Pupo 10.03.2022, 10:44
Fizician despre deconectarea de la rețeaua electrică a centralei de la Cernobîl: „Nu știu câte persoane pot să aprecieze dimensiunea și ce se întâmplă acolo”

Compania nucleară ucraineană Energoatom a anunțat ieri că întreaga centrală de la Cernobîl a fost deconectată de la rețeaua de energie electrică. Astfel că nu se poate asigura răcirea combustibilului nuclear uzat ceea ce poate duce la eliberarea de substanțe radioactive în atmosferă.

„Acele depozite de deșeuri sau alte instalații de mentenanță cer o atenție deosebită din partea operatorilor specialiști”

Generatoarele de rezervă ar putea funcționa pentru 48 de ore dar având în vedere consumul pentru pentru păstrarea condițiilor optime situația ar trebui remediată cât de curând.

Acolo există o rețea de siguranță, cele 48 de ore nu știu cum au fost socotite, probabil că sunt socotite ca și rezerve de motorină sau combustibil pentru acele generatoare. Acele depozite de deșeuri sau alte instalații de mentenanță cer o atenție deosebită din partea operatorilor specialiști. Sunt proceduri extrem de minuțioase care trebuie respectate.

Asta însemnând o așa numită asigurare a condițiilor de climă, de temperatură, de umiditate și de ventilație, măcar și posibil și la alte centrale să mai fie și alte proceduri în funcție de tipul de materiale și deșeuri care sunt depozitate. Uscate sau sub formă lichidă, la suprafața solului sau mai în adâncime.” a declarat pentru impact.ro Silviu Gurlui, fizician și profesor la Universitatea din Iași.

Orice schimbare în atmosferă poate favoriza eliberarea de compuși toxici în atmosferă.

Dacă e să privim doar din perspectiva ventilației, acesta este un lucru extrem de important care trebuie asigurat, trebuie proceduri sau ventilație de tip pasiv și activ, cele active necesită și un aport de energie, deci o ventilație care trebuie forțată. De ce este importantă clima acolo?

Pentru că sub acțiunea radiațiilor din acel mediu este posibil și într-o atmosferă de umiditate încărcată să fie reacții de formare a unor compuși noi care ulterior pot să interacționeze între ei și să elibereze căldură sau să producă alte fenomene specifice compușilor chimici care apar acolo. În aceste condiții este clar că poate să crească temperatura. Ori ventilația respectivă asigură tocmai acest lucru, o climă adecvată.” a mai spus fizicianul.

Ce au găsit cercetătorii în interiorul reactorului de la Cernobîl. Nu credeau că așa ceva trăiește în condiții de radiații
Sursă Foto: Sergey Dolzhenko/EPA-EFE/Shutterstock

„Senzorii sunt scoși din rețeaua ucraineană”

Zona nu poate fi monitorizată în acest moment decât de autorități pentru că pe o rază de 15 kilometri senzorii nu funcționează chiar dacă în restul Ucrainei sunt activi. Informația conform căreia centrala ar fi fost racordată la rețeaua electrică din Belarus nu se confirmă analizând situația senzorilor din zonă, deși ar putea fi și alte cauze care să fi dus la oprirea acestora.

Aceste lucruri trebuie foarte bine monitorizate, eu sper că va fi branșată foarte curând. Sunt surse care ar preciza că este o branșare deja făcută la rețeaua din Belarus însă, până în momentul de față, când vă dau acest interviu, nu există dintre toți senzorii de măsurare a radiației din vecinătatea acestei centrale, măcar pe o rază de 15 kilometri, toți senzorii sunt scoși din rețeaua ucraineană. Fie internetul nu este deschis sau încă nu este branșată zona respectivă la o rețea electrică.

În momentul de față senzorii dispuși pentru a fi analizați public, nu sunt încă activi în acel areal. Ori, peste tot în Ucraina, dacă mă refer la trei rețele independente, aceste rețele sunt active, sunt cu senzori și sunt pe verde. De asemenea în Republica Moldova și bineînțeles în România. Așteptăm comunicatele oficialilor de ambele părți și respectiv a celor independenți din comunitatea internațională.” spune Silviu Gurlui.

Specialiștii spun că dacă situația va continua, „tot personalul de acolo va primi o doză periculoasă de radiații”, a transmis Energoatom.

Eu v-am spus, acolo sunt resurse foarte mari, sunt operatori și sunt specialiști pregătiți temeinic pentru a avea mentenanță acolo. Sunt proceduri stricte de menținere a condițiilor, de păstrare atât a echipamentelor cât și a acestor zone cu deșeuri, pentru că este o zonă atipică.

Acolo a fost acel accident din 1986, acolo au fost răspândite în vecinătate varii deșeuri, care au fost strânse ulterior. E foarte greu de exprimat unde sunt, cum sunt, și în ce grad de păstrare sunt. E dificil, nu știu câte persoane pot să aprecieze dimensiunea și ce se întâmplă acolo.” a mai precizat fizicianul.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...