România va avea o nouă fabrică pentru producția de componente necesare bateriilor pentru mașini electrice. Investiția depășește 400 de milioane de euro

Bogdan Bârliga 07.03.2022, 16:27
România va avea o nouă fabrică pentru producția de componente necesare bateriilor pentru mașini electrice. Investiția depășește 400 de milioane de euro

Autoritățile au semnat un memorandum de înțelegere cu RockTech Lithium pentru a construi o fabrică în România pentru producția de componente  pentru bateriile litiu-ion destinate industriei auto.

Investiția depășește 400 de milioane de euro și vor fi create aproximativ 700 de noi locuri de muncă, iar în acest moment reprezentanţii companiei caută locaţii potrivite pentru noua fabrică.

O nouă fabrică de componente

Compania canadiană RockTech Lithium a semnat un memorandum de înțelegere cu reprezentanții statului român pentru construirea unei noi fabrici.

În viitoarea uzină se vor produce de materii prime și componente de tehnologie climatică (hidroxid de litiu) pentru bateriile litiu-ion destinate industriei auto.

O primă unitate de producţie va fi instalată în Germania, la graniţa cu Polonia, iar cea de-a doua unitate de producţie a acestor componente va fi realizată în România.

700 de noi locuri de muncă

De câteva luni reprezentanţii RockTech Lithium caută locaţii potrivite pentru această investiţie în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.

Noua fabrică va conduce la crearea direct sau indirect a 700 de locuri de muncă, iar componentele vor fi utilizate pentru echiparea a 500.000 de autovehicule pe an.

Directorul companiei RockTech Lithium, Dirk Harbecke, a menţionat că Uniunea Europeană va folosi pe scară largă maşini electrice şi pentru acest lucru este nevoie ca industria auto să fie pregătită să aibă componentele necesare.

Bateriile litiu – ion sunt esenţiale pentru industria auto europeană și investiţia anunţată contribuie la eforturile Uniunii Europene de a-şi asigura din această perspectivă independenţa în obţinerea componentelor sale auto.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că această investiție vizează realizarea unei rafinării unde se va produce pulbere de litiu. Materia primă nu va fi extrasă din România și va fi importată de la minele din Canada.

„În Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă avem posibilităţi de finanţare pentru investitori care vor să construiască, să investească în România în ciclul de producţie al bateriilor. Guvernul României s-a angajat în cadrul legal european că va acorda ajutoare de stat investitorilor care vin să investească în România”, a mai spus Virgil Popescu.

Și Varta vrea să deschidă o fabrică în România

Reprezentații grupului Varta sunt în România pentru a discuta cu autoritățile despre posibilitate de construire a unei fabrici de baterii pentru mașinile electrice.

Din primele informații furnizate de Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene (MIPE) grupul german intenționează să investească în România aproximativ 1 miliard de euro.

Producătorul german Varta Micro­battery deţine pe plan local o fabrică de baterii la Braşov. Compania a raportat în 2020 afaceri de 407 milioane de lei și un profit net de 19,25 milioane de lei, având un număr mediu de 447 de salariați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...