Varta discută cu statul român despre construirea unei fabrici de baterii. Grupul german intenționează să investească 1 miliard de euro

Bogdan Bârliga 04.03.2022, 14:16
Varta discută cu statul român despre construirea unei fabrici de baterii. Grupul german intenționează să investească 1 miliard de euro

Reprezentații grupului Varta sunt în România pentru a discuta cu autoritățile despre posibilitate de  construire a unei fabrici de baterii pentru mașinile electrice.

Din primele informații furnizate de Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene (MIPE) grupul german intenționează să investească în România aproximativ 1 miliard de euro.

O nouă fabrică de baterii în România

„Am primit azi delegatia grupului Varta. Compania vizeaza Romania ca locatie pentru o investitie strategica de 1 miliard de euro intr-o noua unitate de productie baterii pentru masini electrice. Am setat cadrul optiunilor potentiale pentru finantarea din fonduri europene pentru anumite componente ale investitiei. Unitatea se va baza pe tehnologii inalte si pe forta de munca bine pregatita si competitiva” a anunțat Roxana Mînzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene.

Producătorul german Varta Micro­battery deţine pe plan local o fabrică de baterii la Braşov. Compania a raportat în 2020 afaceri de 407 milioane de lei și un profit net de 19,25 milioane de lei, având un număr mediu de 447 de salariați, se arată într-un material economedia.ro.

Varta Microbattery a primit în 2019 un ajutor de stat de 25,3 milioane de lei pentru o investiţie de 50 de milioane de lei în extinderea producţiei pentru acumulatori şi baterii pentru aparate auditive.

Colaborare cu Porsche

Varta a anunțat anul trecut că va deveni furnizor oficial pentru Porsche în ceea ce privește celulele pentru acumulatorii necesari mașinilor electrice.

Producătorii de mașini europeni speră să reducă dependența de furnizorii asiatici de celule pe măsură ce lansează modele complet electrice pentru a îndeplini obiective mai stricte de emisii în Uniunea Europeană.

În România ar putea să deschide fabrici mai mulți producători auto

Războiul din Ucraina ar putea să aducă mai mulți producători auto importanți în România. Grupul Volkswagen a anunţat pe 3 februarie că a decis să oprească producţia de autovehicule la cele două fabrici pe care le deține în Rusia.

Și Mercedes-Benz a anunțat că va opri producția la uzina din Rusia, iar BMW a suspendat colaborarea cu compania Avtotor unde ansambla autovehicule.

Mercedes-Benz, BMW, Volvo, MAN, Ford, Suzuki, Honda și Mazda au anunțat că suspendă și exporturile de mașini spre Rusia.

Și grupul Siemens a decis să renunțe la producția de trenuri și a oprit toate operațiunile și livrările către Rusia.

Probleme cu aprovizionarea în Europa

Porsche a fost nevoit să suspende producția la fabrica sa din Leipzig unde sunt construite modelele Macan și Panamera, deoarece conflictul din Ucraina îi perturbă lanțul de aprovizionare.

Mercedes-Benz se așteaptă să reducă producția la unele dintre fabricile sale europene, deoarece livrările de piese produse în Ucraina nu sunt în grafic. Producătorul german a spus că va ajusta planificarea schimburilor la fabricile individuale săptămâna viitoare, dar va avea ca scop evitarea opririlor complete ale producției.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...