România trimite pompieri în Franța pentru a ajuta la stingerea unui incendiu masiv. Precizările lui Raed Arafat

Dumitrică Roxana 11.08.2022, 18:56
România trimite pompieri în Franța pentru a ajuta la stingerea unui incendiu masiv. Precizările lui Raed Arafat

România trimite 77 de pompieri, autospeciale dar și alte mijloace de intervenție în Franța, pentru a ajuta la stingerea incendiilor uriașe care fac ravagii în apropierea orașului Bordeaux.

România trimite pompieri în Franța pentru incendiul masiv de lângă Bordeaux

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă  Raed Arafat, a declarat că Franța a cerut ajutor aerian și terestru miercuri. Sprijin aerian a fost oferit și din partea altor state, inclusiv din partea Greciei, care se confruntă, la rândul ei, cu incendii masive de pădure. Cererea Franței era ca avioanele să se poată alimenta din mare.

România a stabilit că poate oferi un modul terestru de intervenție, iar Franța a acceptat ajutorul, „ În urma analizei, am hotărât să folosim avioane de la baza de transport strategic care aparțin forțelor NATO și astăzi vor veni două avioane C17, avioane foarte mari de transport. Un avion va ateriza la București și unul la Timișoara”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe lângă 17 mijloace de intervenție, care includ cel puțin 8 mașini cu capacitate de stingere și 2 cisterne de apă, în sprijinul pompierilor vin și alte mijloace de intervenție.

„Au fost mobilizați pompierii către București și către Timișoara din mai multe județe, urmând ca mijloacele de intervenție și personalul să fie transportate de cele 2 avioane militare C 17 către aeroportul Bordeaux din Franța. Deci, din punctul nostru de vedere, asta e o premieră în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare. Forțele noastre de intervenție vor fi la dispoziția colegilor din Franța și gata de intervenție, fără să fie obosiți, după ce traversează mii de kilometri până în Franța”, a declarat Arafat.

Incendiu de pădure, izbucnit pe Muntele Zănoaga Câinenilor. Autoritățile au trimis un avion Spartan pentru misiunea de stingere

Avioanele sunt așteptate să ajungă la Baza 90 și la Timișoara și sunt alocate 3 ore pentru încărcare și ancorare.

„Mașinile vor fi deja la Timișoara și la București, sosite. Noi așteptăm ultima mașină să ajungă la București din Piatra Neamț, la ora 18.00, ceea ce înseamnă că va fi totul pregătit pentru a fi încărcat. Și sperăm să reușească să plece chiar în noaptea asta”, a mai spus șeful DSU.

Macron a mulțumit României

Președintele Franței, Emmanuel Macron, anunța anterior că mai multe țări europene, între care și România contribuie la eforturile de stingere a incendiilor din Franța.

„Germania, Grecia, Polonia și în orele următoare România și Austria: partenerii noștri vin în ajutorul Franței în fața incendiilor. Solidaritatea europeană este pusă în aplicare”, a scrie Emmanuel Macron pe contul de Twitter.

Urmăriți Impact.ro și pe