Incendiu de proporții în apropiere de Atena. Populația din șase sate a fost evacuată, printre pompierii salvatori se află și români

Ana Anitoiu 19.07.2022, 21:37
Incendiu de proporții în apropiere de Atena. Populația din șase sate a fost evacuată, printre pompierii salvatori se află și români

Un incendiu de proporții a izbucnit în apropiere de Atena. Populația din șase sate și comunități din Grecia, de la poalele Muntelui Penteli, a fost evacuată, iar printre pompierii salvatori se află și români.

Incendiu în Grecia, aproape de Atena

Evacuarea celor șase sate și comunități a fost cerută de Protecția civilă din Grecia. Au fost mobilizați 78 de pompieri, împreună cu 22 de maşini de intervenţie, 11 avioane şi cinci elicoptere pentru a stinge flăcările ce ameninţă localităţile Penteli, Nea Penteli, Daou, Dioni şi Kallitechnoupoli.

Incendiul, amplificat de un vânt puternic, a dus la închiderea unor drumuri. Acest incident are loc în contextul în care, în ultimele 24 de ore, pompierii din Grecia s-au confruntat cu 39 de incendii izbucnite în ţară.

Pompieri români, în misiune în Grecia

La misiunea de localizare și lichidare a incendiului izbucnit în proximitatea mai multor locuințe din zona Penteli, aflată în Nord-Estul Atenei, participă și pompieri români. Aceștia încearcă să împiedice extinderea flăcărilor către zonele locuite.

„Misiunile desfășurate constau în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, precum și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată. Propagarea incendiului este favorizată de temperaturile care s-au menținut ridicate în ultimele zile, precum și de intensificările puternice ale vântului”, a transmis DSU.

Anterior, pompierii români au ajutat autoritățile elene să monitorizeze și să stingă incendii de pădure în zone din Nordul Atenei. Românii au participat și la antrenamente alături de omologii eleni.

Proiect în sprijinul Greciei

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă, în perioada 1 iulie – 1 august, cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program pilot.

Programul este organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO și are ca scop consolidarea rezilienței autorităților elene în gestionarea incendiilor de pădure ce pot izbucni în Grecia, destinație de vacanță preferată de români.

Programul de asistenţă este finanțat de Uniunea Europeană și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, în urma incendiilor devastatoare ce au fost înregistrate anul trecut. Acesta se regăsește în noua politică a blocului comunitar pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene, inclusiv România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...