Cod roşu de furtună, vijelii şi grindină. Zonele vizate de avertisment

Ioana Bucur 14.06.2022, 17:09
Cod roşu de furtună, vijelii şi grindină. Zonele vizate de avertisment

Update marți, 14 iunie, ora 17:05: România se află sub avertizare de cod roșu de furtună, vijelii și grindină. Anunțul este valabil de la ora 17:00 și până la ora 18:30. În Capitală se vor semnala : averse torențiale care vor depăși 40…50 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat în jur de 50 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni.

– Știre inițială –

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis luni o nouă avertizare de vreme rea. După codul galben anunțat la primele ore ale dimineții, România este sub cod portocaliu de furtună, vijelii și grindină. Care sunt zonele vizate și până când este valabilă noua alertă meteo.

Cod portocaliu de furtună, vijelii şi grindină

ANM a emis luni după-amiază o nouă avertizare de vreme rea și fenomene meteo periculoase. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat un cod portocaliu de furtună, viejlii și grindină.

Alerta este valabilă marți, 14.06.2022, de la ora 15:20 până la ora 16:20, pentru Județul Ilfov, localitățile: Periș, Gruiu, Balotești, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani, Corbeanca.

În intervalul menționat, se vor înregistra local averse torențiale care vor acumula peste 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului, vijelie.

Cod portocaliu mai este, până la 16.20, și în localitățile Brazi, Bărcănești, Puchenii Mari, Poienarii Burchii, Gorgota, Balta Doamnei, Tinosu, Olari din județul Prahova și Crevedia, Niculești, Butimanu din județul Dâmboviţa.

Pentru localitățile menționate a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert.

Recomandările ISU:

  • pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie
  • sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime
  • închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii
  • evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
România, sub cod portocaliu de furtună, vijelii şi grindină. Zonele vizate
ANM a emis o avertizare de tip cod portocaliu de ploi si vijelii

Capitala și 11 județe, vizate de un cod galben emis marți dimineața

Marți, 14 iunie 2022, a fost emisă o nouă avertizare meteo de vreme rea. Potrivit ANM, de la ora 12.00, până miercuri la ora 06.00, este cod galben în judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Tulcea, Teleorman şi Vrancea. Și Bucureștiul este vizat de un cod galben.

„În Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi vijelii (viteze la rafală de 60…80 km/h) şi pe alocuri grindină”, a transmis ANM.

În Bucureşti, gradul de instabilitate atmosferică va creşte, astfel că vor fi perioade cu averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil vijelii şi grindină. „Cantităţile de apă vor putea depăşi 10…20 l/mp şi izolat 25…30 l/mp. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade”, a mai transmis ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...