România, sub cod galben de vreme rea. Ce urmează după ploi torenţiale şi furtuni

Andra Daoud 31.05.2022, 11:28
România, sub cod galben de vreme rea. Ce urmează după ploi torenţiale şi furtuni

Vremea se menține instabilă în România și, după furtunile și ploile torențiale de la finalul săptămânii trecute, meteorologii au emis o atenționare cod galben de vreme rea, valabilă până în această seară. Care sunt județele vizate și la ce să ne aștetăm din punct de vedere meteorologic în perioada următoare.

România, sub cod galben de instabilitate atmosferică

ANM a emis marți, 31 mai, o avertizare cod galben de vreme rea, valabilă pentru 28 de județe. Aceasta intră în vigoare marți la ora 12:00 și este valabilă până la ora 22:00. În acest interval orar, în Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade caracterizare de instabilitate atmosferică acentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii. Vântul poate atinge la rafală viteze de 55-75 km/h și izolat se vor semnala și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și, izolat, 40 l/mp.

Județele vizate de avertizarea cod galben sunt: Suceava, Neamț, Harghita, Bacău, Galați, Vrancea, Covasna, Brașov, Sibiu, Cluj, Alba, Hunedoara, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Caraș Severin, Ialomița, București, Călărași, Gorj, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți.

Romania, sub cod galben de vreme rea. Ce urmeaza dupa ploi torentiale si furtuni
Harta judetelor care se afla sub cod galben de ploi

Ce se întâmplă cu vremea în perioada următoare

După vijelii și furtuni, urmează un val de caniculă. Începutul lunii iunie aduce un val de aer cald peste România, care va face ca temperaturile maxime să depășească 30 de grade Celsius în multe zone ale țării, în special la câmpie. Temperaturile mai mari decât cele normale pentru această perioadă se vor manifesta până în data de 7 iunie, după care vor mai coborî cu câteva grade, ajungând la valori normale pentru prima decadă a lunii iunie.

Încălzirea vremii nu înseamnă neapărat că scăpăm de fenomenele meteo extreme, care își vor mai face simțită prezența local, a transmis Elena Mateescu, directorul ANM:

„Este posibil să consemnăm deja în primele zile un disconfort relativ ridicat, având în vedere şi faptul că valorile de temperaturi ridicate, asociate cu gradul mare de umezeală în atmosferă, vor determina această stare de disconfort termic.

Căldura vine la pachet şi cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Chiar şi mâine contăm pe fenomene de instabilitate atmosferică în zonele montane, submontane, dar şi în partea de centru şi est a ţării. Consemnăm cantităţi de precipitaţii de 15-25 de l/mp, izolat căderi de grindină. Nu excludem ca în următoarele trei luni fenomenele meteorologice să fie dintre cele mai extreme.”, a spus ea, într-o intervenție la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe