Avertisment de caniculă în România. Vremea se schimbă brusc din nou

Andra Daoud 30.05.2022, 11:49
Avertisment de caniculă în România. Vremea se schimbă brusc din nou

Mai este foarte puțin până la începutul calendaristic al verii, iar luna iunie vine cu temperaturi foarte ridicate, anunță meteorologii. Valul de căldură va face ca temperaturile maxime să depășească 30 de grade Celsius în mai multe regiuni ale țării, iar disconfortul termic să fie accentuat. La ce să ne așteptăm din punct de vedere meteorologic în perioada următoare.

Vine canicula în România

Vara își intră în drepturi în câteva zile, atât din punct de vedere calendaristic, cât și termic. 1 iunie vine cu temperaturi ce vor depăși 30 de grade și cu disconfort termic accentuat, din cauza căldurii, anunță meteorologii. Astfel, în următoarele două săptămâni trebuie să ne așteptăm la caniculă și precipitații slabe. Iată cum va fi vremea în fiecare regiune, potrivit ANM!

Banat

Săptămâna debutează cu temperaturi normale pentru această perioadă, maxime de 24-27 grade Celsius ziua și 11-14 grade pe timpul nopții. După 1 iunie, temperaturile cresc brusc, ajungând la sfârșitul săptămânii la maxime de 32-33 de grade și minime cuprinse între 15 și 21 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat mai ales în zonele de câmpie.

În a doua săptămână temperaturile vor mai scădea puțin și nu vor mai depăși 30 de grade, însă vremea se menține în continuare caldă. Pe arii restrânse vor fi condiții de instabilitate atmosferică, în prima săptămână, urmând ca din 6 iunie să apară ploi locale mai însemnate cantitativ.

Crișana

Vremea se încălzește treptat, ajungând ca în intervalul 1-6 iunie maximele să depășească 30 de grade, iar disconfortul termic să fie accentuat mai ales în zonele de câmpie. După acest interval temperaturile revin la normal, cu maxime cuprinse între 24 și 28 de grade. Sunt așteptate și zile mai răcoroase, cu atât mai mult cu cât temperaturile oscilează de la o zi la alta. În ceea ce privește precipitațiile, după data de 6 iunie sunt așteptate ploi mai însemnate cantitativ.

Transilvania

Meteorologii anunță vreme mai caldă decât este normal pentru această perioadă, cu maxime de până la 27 de grade Celsius. După data de 2 iunie și în Transilvania se va resimți valul de aer cald, care va face ca maximele să ajungă la 31 de grade Celsius. Canicula se menține până pe 6 iunie, după care se va mai pondera. Izolat pot apărea averse torențiale, iar după data de 6 iunie temperaturile vor mai scădea puțin și sunt anunțate ploi cu o frecvență mai mare și mai însemnate cantitativ.

Avertisment de canicula in Romania. Vremea se schimba brusc din nou
Luna iunie aduce un val de canicula in Romania

Maramureș

Săptămâna debutează cu temperaturi normale pentru această perioadă, însă după data de 2 iunie se va încălzi mai tare. Maximele diurne vor fi cuprinse între 28 și 32 de grade, urmând ca vremea să se mai pondereze după data de 7 iunie, când va crește și probabilitatea de ploi însemnate cantitativ.

Moldova

Temperaturile vor crește treptat și în această regiune, iar maximele vor ajunge la 34 de grade Celsius, în perioada 2-6 iunie. Ulterior, temperatura va mai scădea cu câteva grade și va ajunge la valori normale pentru prima decadă a lunii iunie. În prima parte a intervalului pot apărea ploi la orele amiezii, însă doar izolat, urmând ca după data de 6 iunie să apară precipitații mai însemnate cantitativ.

Dobrogea

La malul mării vremea va deveni deosebit de caldă, mai ales după data de 2 iunie. Maximele vor atinge valori de 31-34 de grade (pe litoral maxima va fi de 28 de grade), iar minimele nu vor coborî sub 16 grade. După data de 7 iunie temperaturile vor mai scădea puțin, ajungând să fie apropiate de cele normale pentru această perioadă. Tot după această dată vor apărea și ploile mai frecvente și mai însemnate cantitativ.

Muntenia și Oltenia

Vremea va fi caldă, mai ales după data de 2 iunie, când temperaturile vor ajunge la maxime de 34 de grade Celsius. În intervalul 7-10 iunie temperaturile revin la normal și instabilitatea atmosferică se poate accentua în această perioadă. Pot apărea ploi însemnate cantitativ, pe arii extinse, iar local se pot semnala cantități însemnate de apă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe