Planul Uniunii Europene. Cum vrea să scape de dependența de gazul rusesc. „Nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință”

Beatrice Dumitru 08.03.2022, 17:46
Planul Uniunii Europene. Cum vrea să scape de dependența de gazul rusesc. „Nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință”

După amenințarea Rusiei că ar putea lăsa Europa fără gaz din cauza sancțiunilor primite ca răspuns pentru invadarea Ucrainei, Uniunea Europeană a făcut planul pentru a scăpa de dependența de energia de la Moscova. Blocul comunitar depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale, iar  Rusia furnizează aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an.

UE, plan pentru a renunța la energia rusească

Vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat că Rusia ar putea întrerupe furnizarea de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1, ca răspuns după ce Olaf Scholz a blocat proiectul conductei Nord Stream 2.

În acest context, Uniunea Europeană a schițat planuri de eliminare a dependenței sale de energia rusă, conform cărora vor fi reduse importurile de gaze de la Moscova cu două treimi în acest an și se va elimina nevoia generală de petrol și gaze rusești „cu mult înainte de 2030”, notează CNN.

Planul Uniunii Europene. Cum vrea să scape de dependența de gazul rusesc. „Nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință”
Uniunea Europeană importă aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia.

UE a declarat că intenționează să elimine dependența de gazul rusesc prin diversificarea aprovizionării, prin importuri mai mari de GNL și conducte de la furnizori non-ruși și volume mai mari de producție și importuri de biometan și hidrogen regenerabile. De asemenea, blocul comunitar va încerca reducerea mai rapidă a utilizării combustibililor fosili în gospodării, clădiri, industrie și sistemul energetic, prin creșterea eficienței energetice și creșterea surselor regenerabile și electrificare.

Cum vrea UE să contracareze creșterea prețurilor la energie

UE a anunțat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a contracara creșterea prețurilor la energie cu care se confruntă blocul comunitar de câteva luni, acum exacerbate de îngrijorările legate de întreruperea aprovizionării, inclusiv potențiale limite temporare de preț și ajutoare de stat pe termen scurt pentru companiile afectate de prețurile ridicate ale energiei.

Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele rusești. Pur și simplu, nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explict. Trebuie să acționăm acum pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, pentru a diversifica furnizarea de gaze pentru iarna viitoare și pentru a accelera tranziția către energie curată”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a spus că UE are „cantități suficiente de gaz” pentru săptămânile rămase din această iarnă, dar că „trebuie să ne refacem urgent rezervele pentru anul viitor”.

Urmăriți Impact.ro și pe