România, pas important către independența energetică. Anunțul făcut de președintele Iohannis: „Este un obiectiv comun”

Badea Violeta 26.06.2022, 22:12
România, pas important către independența energetică. Anunțul făcut de președintele Iohannis: „Este un obiectiv comun”

Țara noastră face un pas important spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie. De curând, Statelor Unite au anunțat că vor finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR), iar reacția lui Klaus Iohannis nu a întârziat să apară. Iată anunțul făcut de președintele țării noastre!

Klaus Iohannis, reacție după ce Biden a anunţat începerea programului legat de reactoarele modulare în România

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe o rețea socială, după ce Joe Biden a anunțat că SUA va finanța cu nu mai puțin de 14 milioane de dolari următoarea etapă a programului de reactoare modulare în ţara noastră.

„Salut anunţul preşedintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România şi Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România.

Asigurarea securităţii energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România şi SUA”, a transmis Klaus Iohannis, duminică, 26 iunie, pe pagina sa oficilă de Twitter.

„O confirmare a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite”

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a ținut să aplaude decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România. Oficialul a precizat că anunțul lui Joe Biden reprezintă o confirmare a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.

„Anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, care, devine tot mai aprofundat şi în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice.

Decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici  (SMR) din România este componentă esenţială a dezvoltării programului nuclear civil naţional.

Alături de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare asumate.

Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creşterea economică, atât prin revitalizarea lanţului de furnizori, cât şi prin poziţionarea României ca lider regional al acestei industrii”, a declarat Nicolae Ciucă, conform unui comunicat de presă transmis de Guvern.

Beneficiile utilizării energiei nucleare

Premierul României a precizat că energia nucleare reprezintă un pilon esențial prin care se poate obține energie curată, la costuri foarte bune pentru români și pentru economia țării.

„Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obţine  energie curată, la costuri accesibile pentru cetăţenii români şi pentru economia naţională.

Încurajez industria nucleară românească şi experţii români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranţă  nucleară.

Producerea energiei nepoluante, ieftine şi stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia SMR, viitorul, este acum şi în  România.”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

La finalului anului trecut, Joe Biden şi Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR), prima de acest fel în țara noastră, în parteneriat cu US NuScale Power. Datorită acestui proiect ar urma să fie adusă cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...