România organizează din nou un campionat european de fotbal. Ce se întâmplă în 2023

Marian Cărăvan 03.12.2020, 18:19
România organizează din nou un campionat european de fotbal. Ce se întâmplă în 2023

Veste bună pentru România. UEFA merge pe mâna Federației Române de Fotbal. România organizează un nou Campionat European de fotbal. Cum a fost posibil?

Un nou Campionat European de fotbal organizat în România

După EURO 2020, țara noastră a primit din nou organizarea unei competiții de top. Forul continental a fost convins de oficialii Federației Române de Fotbal că România merită organizarea unui turneu final. România organizează din nou un Campionat European de fotbal. Nu de una singură, ci împreună cu Georgia. Vorbim aici despre Campionatul European U21 din anul 2023. Parcursul bun al „tricolorilor mici”, cu două calificări consecutive la turneul final, i-a făcut pe oficialii FRF să spere la mai mult. Și iată că s-a putut. România își depusese dosarul de candidatură și pentru organizarea unei grupe la Europeanul de Tineret de anul viitor, în eventualitatea că Slovenia ar fi renunțat la una dintre cele două grupe. În cele din urmă, această variantă a picat, EURO 2021 la U21 se dispută în Ungaria și Slovenia, cum era programat inițial.

Veștile bune au venit ulterior. Chiar dacă România nu era printre favorite la organizarea turneului final din 2023, iată că FRF a avut un cuvânt greu de spus în fața celor de la UEFA. România și Georgia vor organiza împreună competiția din 2023, urmând să fie calificate direct la turneul final, din postura de țări gazdă. România ar urma să organizeze pentru a doua oară turneul final al CE de Tineret, după cel din 1998. Totodată, organizarea competiției din 2023 ne aduce în fața unui record pentru naționala de tineret: trei turnee finale consecutive pentru România U21!

Romania U21 joaca acasa in 2023. UEFA a dat Romaniei organizarea EURO 2023 la U21
Romania U21 joaca acasa in 2023. UEFA a dat Romaniei organizarea EURO 2023 la U21

România propune două orașe și patru stadioane pentru EURO 2023

Turneul final, la care vor participa 16 echipe, între care reprezentativele țărilor-gazdă, va fi organizat în țara noastră în două orașe, Cluj-Napoca și București, fiecare oraș urmând a fi gazda unei grupe. Stadioanele din România, în ordinea capacității, vor fi:

Arena Națională (București) – 54.028 locuri
Stadionul Steaua (București) – 31.254 locuri
Cluj Arena (Cluj-Napoca) – 30.201 locuri
Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca) – 23.500 locuri

Meciul de deschidere va avea loc în România, iar ultimul act al competiției se va desfășura în Georgia.

„Găzduirea Campionatului European din 2023 înseamnă un mare succes pentru România și implicit oportunitatea de a ne dezvolta și mai mult baza de selecție pentru fotbalul românesc, dar și posibilitatea de a contribui decisiv la creșterea numărului de jucători implicați în fotbal, precum și a investițiilor din partea cluburilor în propriile echipe de copii și juniori.

România a primit onoarea și responsabilitatea de a găzdui EURO 2020, de a organiza tragerea la sorți pentru acest Campionat European, apoi întreg turneul EURO pentru U19 de anul viitor. În același timp, Georgia a ratat finala Europa League de anul viitor și șansa EURO 2020. Dacă privim lucrurile din această perspectivă, este clar că și alte țări merită să capete această experiență și vizibilitate europeană. Totodată, UEFA a apreciat în repetate rânduri capacitatea de organizare a echipei FRF, avem o echipă de profesioniști care lucrează excelent cu colegii din UEFA Events, ceea ce m-a determinat permanent să fiu încrezător în șansele țării noastre”, a precizat Răzvan Burleanu, pentru site-ul FRF.

Romania U21 s-a calificat la turneul final de anul viitor
Romania U21 s-a calificat la turneul final de anul viitor

România U21 așteaptă tragerea la sorți pentru turneul final de anul viitor

16 echipe naționale se vor confrunta anul viitor la turneul final al Campionatului European U21, găzduit de Ungaria și Slovenia. România s-a calificat pentru a doua oară consecutiv la turneul final, după 1-1 cu Danemarca, la Ploiești. Un rezultat suficient pentru ca „tricolorii mici” să obțină poziția calificabilă în clasamentul echipelor de pe locul secund în grupele preliminare.

Tragerea la sorți pentru EURO 2021 U21 va avea loc pe 10 decembrie, la Nyon. Cele 16 echipe calificate vor fi împărțite în patru grupe. Gazdele Ungaria și Slovenia vor fi repartizate automat în Grupa A, respectiv Grupa B. Prinele două clasate din fiecare grupă se vor califica în sferturile de finală.

Turneul final de anul viitor se va disputa în două perioade distincte. Meciurile din cele patru grupe ale competiției se vor desfășura între 24 si 31 martie 2021. Echipele calificate mai departe din grupe, primele doua clasate, vor lupta pentru titlul european in fazele eliminatorii programate în aceleași două țări, Ungaria și Slovenia, în perioada 31 mai – 6 iunie 2021.

Componența urnelor la tragerea la sorți:

Urna 1: Spania, Germania, Franța, Anglia.

Urna 2: Italia, Danemarca, Portugalia, Țările de Jos.

Urna 3: România, Croația, Cehia, Rusia.

Urna 4: Elveția, Islanda, Slovenia, Ungaria.

La turneul final anterior, cel din 2019, România U21 a ajuns până în semifinale, fiind eliminată de Germania.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Recomandări