România, lovită de vijelii puternice în următoarele ore. Care sunt zonele afectate

Iancu Andreea 01.08.2021, 18:47
România, lovită de vijelii puternice în următoarele ore. Care sunt zonele afectate

Țara noastră nu scapă de vreme extremă, după ce specialiștii din Administrația Națională de Meteorologie au anunțat că România va fi lovită de vijelii puternice în următoarele ore. Meteorologii ANM au transmis care sunt zonele ce vor fi afectate în perioada ce urmează, mai multe coduri galbene și portocalii fiind emise. Astfel, după temperaturile caniculare resimțite în toată țara, românii se vor confrunta cu fenomene extreme, caracterizate de ploi torențiale și vijelii.

România, lovită de vijelii puternice. Care sunt zonele afectate în următoarele ore

Specialiștii în meteorologie au emis o noi coduri galbene și portocalii pentru mai multe regiuni din România, care va fi lovită de vijelii puternice în următoarele ore. Avertizările specialiștilor sunt valabile atât duminică, cât și luni, când în unele zone ale țării se vor manifesta vijelii și ploi torențiale. Aceste fenomene meteo sunt anunțate începând de duminică, ora 16:00, până luni, ora 02:00.

Regiunile cele mai afectate de vijelii puternice vor fi Crișana, Maramureș, local și Banat, Transilvania și nordul Moldovei. Românii din aceste zone vor putea remarca vijelii puternice, în care rafalele de vânt vor ajunge la peste 80 – 100 km/h, precum și descărcări electrice și grindină. Local se vor semnala averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp.

În același timp trebuie să menționăm și condițiile de instabilitate termică accentuată de la ora 16 până mâine dimineață la ora două este posibil ca în Crișana, Maramureș și local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei să consemnăm perioade de instabilitate atmosferică accentuată, cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80-100 de km/h și nu în ultimul rând cantități de apă între 25, până la 30 de litri pe metru pătrat. Capitala este ferită de de instabilitate atmosferică accentuată, mai degrabă discutăm de  valori de temperaturi între 38 până la 40 de grade Celsius, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu.

România, lovită de vijelii în următoarele ore
Coduri galbene și portocalii de vijelii au fost anunțate în România

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Avertizarea meteorologică de cod portocaliu a fost extinsă de specialiștii ANM pentru regiunea Munteniei, o mare parte din Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Aici se va resimți disconfortul termic accentuat în perioada următoare. Pe de altă parte, în următoarele zile, în special în cea de-a doua jumătate a săptămânii, meteorologii anunță revenirea la normalul termic al acestei perioade. Totuși, canicula ne așteaptă după data de 8 august spun specialiștii.

În prima jumătate a săptămânii viitoare este posibil să se caracterizeze prin același ecart al valorilor de 36-37 de grade. După aceea, ne apropiem de normalul termic al acestei perioade pentru că este posibil să consemnăm valori care să se situeze în jurul a 30-34 de grade Celsius până în jurul datei de 8 august, după care din nou vorbim de valori care să atingă și să depășească pragul unei zile de caniculă, a transmis Elena Mateescu.