România, lovită de temperaturi de peste 40 de grade. A fost anunţat cod portocaliu de caniculă

Cristian Cojocaru 01.08.2021, 13:03
România, lovită de temperaturi de peste 40 de grade. A fost anunţat cod portocaliu de caniculă

România este din nou lovită de temperaturi de peste 40 de grade, caniculă cu care se vor confrunta românii din mai multe județe. Codul portocaliu pentru caniculă a fost emis de către meteorologi.

Temperaturi crescute în România

Avertizările de caniculă au fost astăzi prelungite de către meteorologi. Astfel, pentru mai bine de jumătate din teritoriul țării, ANM a emis un avertisment de cod portocaliu, temperaturile ajungând chiar și la 41 de grade Celsius la umbră, în unele zone ale țării. În ceea ce privește nordul, centrul și vestul țării, meteorologii avertizează cetățenii că se vor confrunta cu vijelii.

Valul de căldură ca crea un disconfort termic destul de accentuat în această primă zi a lunii august. Astfel, în Muntenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei canicula va accentua disconfortul termic, iar indicele temperatură-umezeală, va depăși pragul critic de 80 de unități.

Astfel, locuitorii acestor zone se vor confrunta cu temperaturi maxime cuprinse între 37 și 40 de grade Celsius în timp ce, în Lunca Dunării sunt semnalate temperaturi care vor atinge 41 de grade Celsius. În ceea ce privește sudul și sud-estul teritoriului, valul de căldura va persista inclusiv la începutul săptămânii viitoare, după cum afirmă meteorologii.

temperaturi românia
In celelalte regiuni ale tarii, meteorologii au emis un cod portocaliu de vijelii si ploi torentiale

Cod galben de caniculă pentru sudul țării

Pentru sudul țării a fost emis un cod galben de caniculă pentru ziua de astăzi. În cea mai mare parte a țării, valul de căldură va persista care va accentua disconfortul termic. Totodată, indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul de 80 de unități. Vestul, sudul și local în restul teritoriului, temperaturile vor fi ridicate.

Acestea vor fi cuprinse în general între 34 și 38 de grade Celsius, iar în timpul nopții, nu vor coborî sub 20 de grade. Meteorologii au emis noi coduri galben și portocaliu de vijelii care vor fi însoțite de descărcări electrice, ploi torențiale și grindină care va intra în vigoare astăzi începând cu ora 16:00 și care este valabil până luni dimineață la ora 10:00.

Astfel, în vestul, centrul și nordul țării, dar și în zonele montane vor fi întâlnite vijeliile cu frecvente descărcări electrice și ploi torențiale, acolo unde canitatea de apă va depăși 25 -30 l/mp. În regiunile Crișana, Maramureș, Banat, Transilvania, dar și în nordul Moldovei, periodic vor fi întâlnite vijelii puternice, cu rafale cu viteze cuprinse între 80 – 100 km/h. Descărcările electrice și grindina vor fi prezente, de asemenea, iar local ploile vor fi torențiale. Meteorologii avertizează că fenomenele meteo vor fi întâlnite pe arii restrânse și în restul teritoriului.